Förändringar och vanliga orosmoment under graviditeten


pic Förändringar i början av graviditeten

I början av graviditeten sker många förändringar i kvinnans kropp, som utebliven mens, illamående, trötthet och förändringar i brösten.

pic Folsyra och graviditet 

Folat är ett B-vitamin som finns i vitaminpreparat i form av folsyra. Det är viktigt att få tillräckligt med folat för att fostret ska utvecklas normalt.

pic Jästsvampinfektion

Jästinfektioner är vanliga under graviditeten. Typiska symtom på jästinfektion är bland annat stark sveda, klåda och ljusa, luktlösa flytningar.

pic Fall under graviditeten

För att en yttre händelse ska vara skadlig för graviditeten krävs i regel ett kraftigt slag eller en hård stöt direkt mot livmodern.

pic Bäckensmärta

Blygdfogen, som också kallas symfys, förenar höftbenen framtill. Smärta i blygdfogen strålar ofta ut i hela bäckenet. Smärtan är vanlig under graviditeten, men ofarlig.

pic Domningar i händerna

Svullnad under graviditeten kan göra att nerven i karpaltunneln i handleden kommer i kläm och orsakar smärta och domningar i handleden och handen.

pic Motion

Motion under graviditeten orsakar vanligen ingen risk för fostrets hälsa och ökar inte heller risken för en för tidig förlossning. Det rekommenderas att gravida motionerar dagligen.

pic Bilförlossningar

Bilförlossningar, det vill säga att barnet föds på vägen till BB, är ovanliga.

pic Resor

Det är möjligt att resa under graviditeten, men i speciellt vid riskgraviditet ska du i förväg ta reda på vilka hälsorisker det kan medföra.

pic Halsbränna

När livmodern växer ökar trycket i bukhålan och det orsakar ofta halsbränna. Symtom vid halsbränna kan vara en brännande eller stickande känsla eller smärta mitt på övre delen av magen.

pic Omega-fettsyror

Fleromättade fettsyror, till exempel omega-fettsyror, är livsviktiga även under graviditeten. Det tryggaste är att få dem direkt ur maten.

pic Hemorrojder

Hemorrojder är förstorade vener kring ändtarmsöppningen. De är vanliga under graviditeten.

pic Droger

Mammans droganvändning under graviditeten har långtgående konsekvenser för det blivande barnets liv.

pic Vaccinationer under graviditeten

Det går att vaccinera sig under graviditeten. Influensavaccination rekommenderas årligen.

pic Sex

Graviditeten påverkar ofta sexualiteten inom parrelationen. Graviditetshormonerna förändrar kvinnans sexuella lust.

pic Ryggont

Det sker förändringar i kroppen under graviditeten och man får ofta ont i ryggen.

pic Sendrag

Sendrag, det vill säga muskelkramp, är en ofrivillig, smärtsam och långvarig muskelsammandragning i benen och fötterna.

pic Åderbråck

Åderbråck beror på nedsatt funktion i benens vener, vilket leder till att venerna utvidgas. Stödstrumpor förbygger åderbråck.

pic Förlossningsrädsla

Rädsla är en känsla som skyddar människan och som kan hjälpa till att agera i en ny situation. Tveka inte att tala om din eventuella förlossningsrädsla på rådgivningen.

pic Känslor och humör

Under graviditeten växlar och förändras känslorna och humöret allt eftersom graviditeten framskrider. Humörsvängningar utgör ingen risk för kvinnans hälsa.

pic Svullnad

Svullnad förekommer hos majoriteten av gravida kvinnor. Svullnaden beror på extra vätska i kroppen som graviditeten orsakar.

pic Förstoppning

Det kallas förstoppning om man tömmer tarmen mindre än tre gånger i veckan eller om det är mycket svårt att tömma tarmen. Förstoppning kan orsaka hemorrojder.

pic Flytningar 

Flytningar är i huvudsak vätska som slemhinnorna i slidan utsöndrar. Mängden och typen av flytningar varierar i olika skeden av graviditeten.

pic Övervikt och fetma 

Övervikt är ett allt större hälsoproblem. Övervikt ökar problemen under graviditeten och förlossningen.Uppdaterad  15.9.2017