Vanliga frågor


Babyns bröstvårtor är svullna?

Mammans hormoner påverkar också babyn och hos vissa nyfödda

kan brösten svälla efter förlossningen. Ibland, fast mycket sällan, kan det till och med utsöndras lite mjölk ur dem. Svullnaden går ner av sig själv och behöver ingen behandling.

Utslag på babyns hud?

De flesta barn får utslag eller så kallade hormonprickar under sina första dagar. De kan finnas överallt på babyns kropp och är ofarliga. Vanligen behöver man inte göra något åt dem, utan de försvinner av sig själv. Om utslagen på babyns hud påminner mer om vattenblåsor, kontakta rådgivningen eller förlossningssjukhusets avdelning som ni åkte hem ifrån.

Babyns hud är torr och fjällar?

I livmodern skyddas babyns hud av ett fettlager, fostertalg. Speciellt hos barn som gått över tiden har skyddslagret redan ”slitits” bort och då har babyns hud kanske torkat. Det här är ofarligt och den torra huden är inte tecken på kommande hudproblem. Den fjällande huden behöver ingen vård, men speciellt torra partier (som handlederna och vristerna) kan smörjas med bassalva eller olja.

Babyns näsa är täppt?

I början kan slemhinnorna i babyns näsa vara svullna. Om näsan är täppt kan man droppa koksaltdroppar som köps från apoteket i näsan och vid behov hålla babyn i upprätt läge.

Babyns kiss är rödaktigt?

Den rödaktiga färgen beror vanligen på uratkristaller. Det är normalt och ofarligt hos symtomfria barn och hänger ihop med att barnet får lite vätska i början.

Babyns navel blöder?

Innan navelstumpen lossnar kan det blöda lite ur naveln. Det är normalt när navelstumpen håller på att torka. Behandlingen är att rengöra naveln enligt anvisningarna från förlossningssjukhuset.

Babyn äter hela tiden?

Efter förlossningen sätter mjölkproduktionen hos mamman igång och när mjölken ska stiga stimulerar babyn mjölkutsöndringen genom att suga ofta på bröstet. Mjölkmängden är mycket liten till en början och babyn äter ofta för att få tillräckligt näring. Också senare kan babyn suga oftare i perioder, då babyn ”beställer” mera mjölk. Om vikten ökar väl och babyn kissar och tömmer tarmen normalt, behöver man inte oroa sig över att babyn äter ofta. Om du misstänker att babyn inte får tillräckligt näring, ska du inte tveka att kontakta förlossningssjukhuset eller rådgivningen efter det första besöket där.

Babyn får inte tag om mammans svullna bröst?

Fortsätt sköta brösten enligt anvisningarna du fick på förlossningssjukhuset. Innan du börjar amma kan du mjölka ut lite mjölk, så att babyn lättare får sugtag.

Fortsätta med tilläggsmjölk?

Det är bäst att fortsätta att ge tilläggsmjölk på samma sätt som på förlossningssjukhuset ända till den första rådgivningskontrollen, då du tillsammans med hälsovårdaren bedömer det fortsatta behovet av tilläggsmjölk.

Babyn kastar upp blodblandad mjölk?

Efter att amningen har satt igång kan mammans bröstvårtor lätt bli såriga och babyn kan svälja blod med mjölken. Det är ofarligt och går om av sig själv när mammans bröstvårtor sköts och läker.

Det kommer slem/blodblandat sekret ur flickbabyns slida?

Under de första dagarna kan det komma slemmigt eller blodblandat sekret ur en flickbabys slida på grund av hormonella faktorer. Det är ett normalt fenomen.

Babyn har feber?

Om en baby som är under 3 månader gammal får feber, ska babyn tas till läkare för undersökning. Vid behov kan du ringa jouren på barnsjukhuset får att få närmare råd.

Bula vid BCG-vaccinets stickplats?

BCG-vaccinet ger inom 2–6 veckor upphov till en bula vid stickplatsen. När bulan spricker kan såret varas i några veckor, ibland längre. Om stickplatsen är varig, kan den täckas med torrt, rent förband. Vaccinationssåret läker vanligen inom 2 veckor.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.8.2018