Grundläggande babyskötsel

Den grundläggande skötseln av babyn, som amning, läggning och blöjbyte, kan kännas osäker i början, men du vänjer dig snabbt. Det bästa sättet att lära sig sköta babyn är att själv göra det. Varje familj skapar sina egna vanor och rutiner.

Snabbguide i babyskötsel

  • Byt blöja vid behov
  • Lägg babyn att sova på rygg
  • Kontrollera och rengör alla hudveck dagligen
  • Rengör navelstumpen omsorgsfullt
  • Amma minst åtta gånger i dygnet

Grundläggande skötsel av nyfödd

Den grundläggande babyskötseln består av tre centrala element: mycket närhet, tillräcklig näring samt renhet. I början kan det kännas lite osäkert att ta i och lyfta babyn när du sköter babyn, men det går snabbt om. Det bästa sättet att lära sig att sköta babyn är genom att själv göra det. Varje familj skapar sina egna vanor och rutiner.


Sömn

Det rekommenderas att babyn läggs att sova på rygg. Det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. När babyn är vaken och vid hudkontakt kan hen mycket väl vara på mage. Babyn sover naturligt på rygg med huvudet vänt åt sidan.

När kan babyns naglar klippas?

Babyn kan ha långa och vassa naglar. Det rekommenderas att man inte klipper naglarna förrän babyn är över två veckor gammal, för nagelvallen infekteras lätt. Vid behov kan babyns händer skyddas med vantar. När du ammar är det ändå bäst att babyns händer är bara, för babyn behöver få röra vid bröstet när hen äter.

Hur vet jag om babyn har det tillräckligt varmt?

Babyn fötter och händer känns ofta svala. Därför är det bäst att känna efter babyns temperatur i nacken. Om nacken känns varm, har babyn det lämpligt varmt.

Läs mer:

På babyresa - För dig som har fött barn


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  4.10.2017