Sugtag och amningsställningar

En bra amningsställning är en där både mamman och barnet har det bekvämt. I en bra ställning är också sugtaget bättre, babyn får då mera mjölk och amningen gör inte ont.

​​

Hurdant är ett bra sugtag?

Sugtaget är bra när amningen inte gör ont och babyn får mjölk. Om det är problem med sugtaget, kan du ändra amningsställningen så att babyn kan öppna munnen mer. Då är det lättare för babyn att suga effektivare och amningen gör mindre ont.


Läs mer:

Amning och smärta

Babyn kan öppna munnen mer när

  • babyns navel och näsa är i samma riktning och babyns bröstkorg är tätt mot mammans kropp; babyn suger bättre när huvudet inte är vänt åt sidan
  • babyn kan luta huvudet bakåt. Då är det enklare för babyn att öppna munnen mer. Vid behov kan du dra babyn i riktning mot fötterna så att huvudet enklare kan luta sig bakåt.

Amningsställningar

I en bra amningsställning har både mamman och barnet det bekvämt. Testa olika amningsställningar för att hitta sådana som är bra.


Kontrollera vid amning av nyfödd att

  • babyns mage är tätt mot mammans kropp och att babyns huvud inte är vänt åt sidan
  • babyn kan luta huvudet bakåt, så att hen kan öppna munnen bättre

Ofta är den bästa ställningen för nyfödda en där babyn är på mage på mammans bröstkorg. I den ställningen kan babyn vanligen ta ett stadigt sugtag som är smärtfritt för mamman. Mamman kan ligga bakåtlutad i sängen eller på soffan. Det går enkelt att hitta en avslappnad, bakåtlutad ställning också i många stolar. I videon nedan ges mer information om amningsställning och sugtag.Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  14.8.2019