Starta mjölkutsöndringen genom mjölkning

Ibland flyttas babyn genast efter födelsen till barnenheten eller babyn suger inte tillräckligt ofta eller effektivt under de första dagarna. I så fall kan mjölkutsöndringen ges en bra start genom att mamman börjar mjölka brösten regelbundet genast efter förlossningen.

Börja mjölka

Mjölkmängden blir desto större, ju tidigare och oftare bröstet får stimulans. Det är bäst att mjölka brösten första gången så snart som möjligt efter babyns födsel, senast inom sex timmar efter förlossningen.

De första dagarna kommer det bara lite mjölk, men mjölken är av mycket hög kvalitet, och speciellt sjuka och prematura barn har nytta också av bara några droppar kolostrum (första mjölken, råmjölk).

Mjölka för hand de första dagarna tills mjölkmängden börjar öka. Mjölka minst 8 gånger i dygnet och minst en gång på natten. Ju oftare du mjölkar, desto större blir mjölkmängden.

Mjölka bröstmjölk för hand


Uppföljning av mjölkmängden

Bokför mjölkningsgångerna och mjölkmängderna. Om mängderna inte stiger tillräckligt eller börjar minska, öka antalet gånger du mjölkar.

Om målet är att mjölka all mjölk till din baby, borde mängden vara 750ml i dygnet två veckor efter förlossningen, oberoende om babyn i detta skede sku äta mindre. I ett senare skede är det svårare att öka mjölkmängerna. För tvillingmammor sku ett bra mål vara 1000ml i dygnet två veckor efter förlossningen, om målet är att bara ge mammans egen mjölk.

Skriv ut vägen till mjölk -dagboken här

Hållbarhet av bröstmjölk

Urmjölkad bröstmjölk kan förvaras en timme i rumstemperatur. Om du inte ger den direkt till babyn, så sätt mjölken i kylskåp. Märk kärlet med datum och klockslag för mjölkningen. Mångder över 50ml ska först kylas ner under rinnande kallt vatten. Efter avkylningen kan du alternativt lägga mjölken i frysen, då är hållbarheten tre månader. Speciellt för sjuka barn är det viktigt att händerna och kärlen är rena då man mjölkar.

Mjölka bröstmjölk med bröstpumpaHur gör jag för att mjölka större mängd?

Förbered brösten före mjölkningen

Det finns olika knep att öka tillströmningen. Du kan försöka att skölja brösten med varmt vatten eller värma dem med värmepåsar. Du kan massera brösten eller snurra bröstvårtorna mellan fingrarna. Du kan också försöka med att skaka brösten med händerna eller genom att skaka på axlarna.

Det hjälper också att följa en viss rutin. Om du hittar ett bekvämt sätt att förbereda dig på mjölkningen, gör samma sak varje gång. Upprepningen kan göra att mjölken börjar strömma till automatiskt.

Slappna av

Mjölken stiger bättre om du är avslappnad. Titta samtidigt på babyn eller TV, eller lyssna på musik. Du behöver inte titta på när mjölken sipprar ut, om mängden är liten. Du kan dölja flaskan helt, om du mjölkar med pump.

Ta babyn till hjälp

Om babyn suger på det ena bröstet, kan du testa att samtidigt mjölka det andra bröstet. Babyn är oftast den bästa stimulansen för mjölktillströmningen. Du kan också samtidigt titta på ett foto av babyn, tänka på babyn eller smeka babyn.

Massera bröstet under mjölkningen

Massera bröstet mot bröstvårtan från olika håll samtidigt som du mjölkar med bröstpump. Du kan också försöka med att klämma jämnt om bröstet under mjölkningen.

Byt bröst ofta

Byt bröst alltid när tillströmningen avtar. Du kan också försöka med att först mjölka för hand, sedan med pump och till slut igen för hand.

Mjölka hellre ofta än länge

Mjölka för hand längs med dagen. Det går enkelt att öka stimulationsgångerna genom att då och då mjölka för hand en kort stund mellan de övriga mjölkningarna. Använd 10–15 minuter till mjölkningen per gång.

Mjölka båda brösten samtidigt

Många pumpar av sjukhuskvalitet har ett dubbelset för att mjölka båda brösten samtidigt.

Variera pumpens inställningar

Babyn sätter igång mjölkens tillströmning med att först suga lätt och tätt. Du kan försöka göra samma sak vid mjölkningen. Mjölka först snabbt och lätt, tills mjölken börja sippra ur bröstet.

Ställ först in pumpen så att kraften är låg, men frekvensen hög. Det motsvarar babyns ”pickande” sugning för att få mjölken att stiga. När mjölken har börjat sippra, ändra inställningarna. Ställ in en lägre frekvens och högre kraft.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.8.2018