Amningens start

Amningen startar med stimulering av brösten. Stimuleringen sker genom amning och mjölkning av brösten flera gånger under dagen för att brösten ska producera tillräckligt med mjölk åt babyn.

​​

Brösten behöver mycket stimulans för att producera mycket mjölk. Amma alltså babyn eller mjölka brösten så ofta som möjligt under de första dagarna efter förlossningen. Bröstet behöver amning eller mjölkning minst åtta gånger i dygnet, helst oftare.​


Hudkontakt

Hudkontakt är ett enkelt sätt att få amningen att komma igång de första dagarna. Babyn trevar mer och suger bättre på bröstet vid hudkontakt och mjölken stiger också bättre.

Klä av barnet, lämna bara blöjan på. Klä också av dig själv på överkroppen, om du vill kan du ha på dig en överdel som kan öppnas framtill. Ta en bekväm ställning och lägg babyn med magen mot din bröstkorg och mage, hud mot hud. Täck babyn med t.ex. täcket eller ett plagg.

Första amningen

Babyn suger oftast bäst om hen får ligga på mage på mammans bröstkorg. Sängens huvudända kan höjas lite så att babyn kan se bättre.

Nyfödda är kloka. Vanligen börjar de genast söka bröstet efter att ha vilat en stund efter födseln. Babyn får också det bästa taget om bröstet om hen får kravla sig till bröstet i egen takt!

Om babyn inte inom några timmar ännu har hittat taget om bröstet är det ingen fara. Du kan mjölka de första dropparna åt babyn för att mjölkproduktionen ska komma igång väl och babyn inte ska bli alltför trött. Håll hela tiden babyn mot din hud och vänta i lugn och ro på babyns hungersignaler. Sjukhusets personal hjälper dig gärna med amningen.

Spädbarn kravlar sig ofta till bröstet enligt samma mönster. Du kan skriva ut anvisningarna här intill och ta med dem till BB och skriva upp i vilken ålder babyn har gjort vad.

Läs mer:

Babyns väg från födseln till bröstet (Imetyksen tuki ry) på finska


Om babyn inte suger under de första timmarna?

Ibland flyttas babyn till neonatalavdelningen strax efter förlossningen. Och ibland börjar babyn inte söka bröstet och suga på det, trots hudkontakt. I sådana situationer är det viktigt att mamman så snart som möjligt mjölkar mjölk åt barnet för att mjölkutsöndringen ska komma igång och babyn får de viktiga dropparna av kolostrum, alltså råmjölk.

Håll babyn i hudkontakt ofta tills amningen börjar gå bra. Be om hjälp av personalen på BB-avdelningen eller neonatalavdelningen.


Babyns hungersignaler

Videon visar nyföddas hungersignaler. Känner du igen din egen babys hungersignaler?Intensiv sugning andra dygnet

Babyn har ofta perioder av intensiv sugning, då hen suger på bröstet nästan jämt och inte tycks bli nöjd alls. Det här kan pågå från ett halvt till två dygn. Det är babyns sätt att beställa mera mjölk – när bröstet får mer stimulans börjar det också producera mer mjölk. Den första perioden av intensiv sugning kommer ofta redan den andra natten efter babyns födsel.

Hur kan jag försnabba ökningen av mjölkmängden?

Håll babyn i hudkontakt ofta. Det gör babyn lugnare och mjölken stiger bättre. Också den andra föräldern eller mammans stödperson kan hålla babyn mot sin hud emellanåt.

Amma ofta, alltid när babyn söker bröstet. Om babyn hinner bli nervös har hen svårare att hitta ett bra tag om bröstet. Du kan testa olika amningsställningar för att hitta sådana där amningen känns så bekväm som möjligt.

Undvik tilläggsmjölk, napp och nappflaska. Tilläggsmjölk ska helst inte ges utan medicinsk orsak. Tilläggsmjölk leder ofta till att babyn inte orkar suga tillräckligt för att mjölken ska stiga bra. Om det ändå behövs tilläggsmjölk, stimulera istället brösten med att mjölka. Under perioder av intensiv sugning ska napp helst inte användas, för bröstet behöver all stimulans för att producera tillräckligt med mjölk. Nappflaska kan störa babyns sugteknik och babyn kan börja föredra flaska istället för bröstet.

Lita på dig själv och din baby. Om alla tecken på bra amning uppfylls behöver babyn inte tilläggsmjölk. Med hjälp av hudkontakt och att amma ofta går perioderna av intensiv sugning vanligen snabbt över.

Omge dig med stödtrupper. Gäster som städar eller lagar mat är nu välkomna, men i övrigt gör du klokt i att tömma kalendern för en tid.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  14.8.2019