Parrelationen och sexualiteten efter förlossningen

När babyn föds ändras parrelationen och det tar tid att lära sig de nya rollerna, hurdan man är som mamma eller pappa till sitt barn. Genom att dela med sig av sina känslor och erfarenheter kan man också förstå sin partner bättre.

​​​​​

När babyn har fötts är det naturligt att all uppmärksamhet riktas mot den nya familjemedlemmen och på att anpassa sig till detta nya skede i livet. Det kan kännas som om det inte finns någon tid över för parrelationen. Men parrelationen vårdas ändå genom små saker i vardagen, blickar och beröringar.

Kvinnans kropp genomgår stora förändringar både under graviditeten och efter förlossningen. Hormonproduktionen under amningen påverkar den sexuella lusten. Eventuella bristningar eller snitt i mellangården tar tid att läka. Det tar cirka 8–12 veckor för slidans och klitoris sexuella reaktioner att återställas.

Det är individuellt när man vill börja ha samlag igen. Man kan pröva på att ha samlag när man inte längre har smärtor i mellangården och slidan. Ammande mammor kan använda glidmedel och östrogen som appliceras lokalt. Östrogenet förstärker torra och tunna slemhinnor.

Läs mer:

Sexualitet i parrelationen efter förlossning

Många par har inga egentliga preventivmedel under barnsängstiden och rädslan för att bli gravid igen kan minska den sexuella lusten avsevärt. Före efterkontrollen är omsorgsfull användning av kondom tillsammans med glidmedel en bra preventivmetod. Vid efterkontrollen planeras vilken preventivmetod ska användas i framtiden. De säkraste metoderna är p-piller som innehåller progestin (minipiller), preventivkapslar och spiral. Spiral och kapslar kan sättas in redan vid efterkontrollen och p-piller kan man börja ta genast efter kontrollen.

Läs mer:

Perheaikaa.fi (Väestöliitto) på finska


Föregående sidaNästa sida

 


​​
 

Uppdaterad  29.6.2018