Humöret efter förlossningen

Mamman blir känsligare till sitt humör redan under graviditeten. Det man upplever efter förlossningen kan variera från en överväldigande lyckokänsla till känslor av hjälplöshet, oro och frustration.

​​

Mamman blir känsligare redan under graviditeten för att vara speciellt mottaglig för babyns signaler efter förlossningen. Det är lättare att leva sig in i och förstå babyns känslor när man är i en mottaglig och känslig sinnesstämning.

Det är mycket man ska lära sig med att sköta babyn, ibland går allt som av sig själv och ibland, speciellt när man är trött, kan det kännas som att man inte alls förstår barnets behov. I synnerhet med en baby som gråter mycket kan resurserna tryta snabbt och det kan vara svårt att glädjas över barnet efter nätter med alltför lite sömn. Det är viktigt att inte vara för sträng mot sig själv och också låta de negativa känslorna och tankarna komma fram.

Små stunder, babyns nya färdigheter, blickar och leenden ger ofta en lyckokänsla som bär över de svåra stunderna. Det är viktigt att hitta vänner i andra mammor som man kan få stöd av i vardagen. Stöd av andra och att diskutera sina bekymmer hjälper till att hålla fast vid små glädjeämnen även i den tröttsamma babyvardagen.

Om du ändå är oroad över det egna humöret och orken, du ofta är spänd eller bekymrad, eller du känner att du inte kan glädjas över din baby, är det viktig att du tar upp saken på rådgivningen. Små saker kan underlätta stort i babyvardagen, när du vågar be om och ta emot hjälp. Det är en fördel för barnet att mamman mår bra, för babyns humör utvecklas i relation till föräldrarna.

Läs mer:

Sök råd och hjälp (Psykporten.fi)

Hjälp för mammor med förlossningsdepression (ÄIMÄ ry) på finska


Föregående sidaNästa sida

 


​​
 

Uppdaterad  29.6.2018