Återhämtning efter vaginal förlossning och kejsarsnitt

Efter förlossningen följer man upp livmoderns sammandragning och mängden efterblödning. Bristningar läker vanligen snabbt. Att röra sig försnabbar återhämtningen också efter kejsarsnitt.

​​

Återhämtning efter vaginal förlossning

Återhämtningen börjar genast när förlossningen är över. Livmodern börjar dra ihop sig till sin normala storlek. Det kan kännas som eftervärkar. Mängden efterblödning (avslag) minskar småningom.


Återhämtning efter kejsarsnitt

Vanligen återhämtar man sig snabbt efter kejsarsnitt. Det är bra att ta smärtstillande läkemedel regelbundet de första dagarna efter snittet. Det gör det enklare att röra sig och återhämtningen kommer igång.Livmodern

Livmodern börja dra ihop sig igen genast efter förlossningen. Det ger vissa mammor eftervärkar, speciellt vid amning. De går att lindra till exempel med en varm vetepåse eller genom att massera livmodern innan man börjar amma. Om det här inte hjälper kan man ta smärtstillande. Eftervärkarna går om inom några dygn. De är ofta kraftigare och räcker längre hos omföderskor än hos dem som fått sitt första barn.

Efterblödning – avslag

Blödningen efter förlossningen kallas avslag. De första dagarna efter förlossningen är den blodig och rikligare än mens. Därefter börjar mängden tydligt minska och färgen blir brunaktig och senare ljus, som rikliga flytningar. Blödningen kommer från sårytan efter moderkakan i livmodern och fortsätter vanligen ungefär en månad efter förlossningen. Om mamman rör sig mer, kan avslaget öka tillfälligt. Det är ofarligt, om blödningen inte är riklig och den minskar inom ett par timmar efter att man slutat motionera. Riklig blödning kan vara tecken på att en bit av moderkakan blivit kvar i livmodern. Om du har riklig blödning, ring jouren vid förlossningssjukhuset. Så länge avslaget pågår är mamman speciellt känslig för livmoderinfektion. Därför ska man sköta hygienen mer omsorgsfullt än vanligt. Byt binda ofta och använd helst inte tampong. Symtom på livmoderinfektion är att avslaget börjar lukta obehagligt, smärtor i nedre delen av magen och feber. Om symtomen är lindriga och febern är under 38°C, kontakta hälsovårdscentralen. Om du har 38°C eller högre feber, ta kontakt med jourpolikliniken vid ditt förlossningssjukhus.

Magens funktion och hemorrojder

Efter förlossningen blir magens funktion långsammare och det kan ta flera dagar innan tarmen töms. Fiberrik mat (t.ex. frukt, fullkornsprodukter), att dricka tillräckligt och promenera räcker ofta för att få igång den normala funktionen igen. Vid behov kan du också använda laxermedel. Hemorrojder är ett vanligt besvär efter förlossningen. De är svullna blodkärl vid ändtarmsöppningen och kan göra ont efter förlossningen och speciellt när man tömmer tarmen. Smärtan kan lindras med hemorrojdsalva eller suppositorier. Ofta går besväret över ganska snabbt efter förlossningen.

Behandling av mellangården och slidans slemhinna efter förlossning

Under förlossningen kan det uppstå bristningar i slidan eller mellangården, som måste sys med smältande stygn. Blodcirkulationen i området är utmärkt så bristningen läker vanligen bra och orsakar inte långvariga störningar. Vid behov kan du ta vanligt antiinflammatoriskt läkemedel för att lindra smärtan.


Tips för att få bristning att läka snabbare

  • Den viktigaste lokalbehandlingen genast efter förlossningen är att duscha med varmt vatten varje gång du går på wc. Använd inte tvål eller desinficeringsmedel på de yttre könsorganen eller i slidan. Duschandet förebygger infektioner som kan göra läkningen långsammare.
  • Sitt inte länge på den sydda bristningen. Det försvagar blodcirkulationen i området och gör läkningen långsammare. Använd vid behov dyna och halvsitt istället för att sitta så att bristningen inte utsätts för stort tryck.
  • Smältande stygn försvinner på 2–3 veckor. Efter det är det bra att dagligen smörja in området med neutral, oparfymerad olja som du kan köpa på apoteket. Oljan gör ärret smidigare och mjukare.
  • Under barnsängstiden kan de yttre könsorganens och slidans slemhinnor var torra, tunna och ömma, speciellt om din mens inte ännu har återkommit och du helammar. Det här beror på brist på östrogen. Slemhinnorna kan enkelt förstärkas lokalt med östrogensalva som kan köpas receptfritt på apoteket. Börja behandlingen med att applicera salva i slidan och på de yttre könsorganen varje kväll i en vecka och minska sedan användningen till 2–3 gånger i veckan. Salvan innehåller bara lite hormon och inverkan är lokal, så det är ofarligt att använda salvan också under amning.
  • När det blir dags för samlag igen, rekommenderas att ni använder glidmedel efter förlossningsbristningar. De första samlagen kan göra ont, men oftast är smärtan övergående. Om smärtan håller i sig trots de ovan nämnda behandlingarna (olja, lokal östrogen, glidmedel), ska du uppsöka läkare.


När kontakta läkare?

Om efterblödningen har minskat, men blir riklig igen, ta kontakt med jouren på ditt förlossningssjukhus. Om du har ont i nedre delen av magen, avslaget blir illaluktande och du får feber, kan det vara fråga om infektion i livmoderns slemhinna. Om symtomen är lindriga och febern är under 38 °C, kontakta hälsovårdscentralen. Om du har 38 °C eller högre feber, ta kontakt med jourpolikliniken vid ditt förlossningssjukhus. Om du har ett rött område på brösten som hettar och gör ont, samt hög feber, kan du ha bröstinfektion.


Föregående sidaNästa sida

 


​​
 

Uppdaterad  15.8.2018