Päänsärky tuntuu aivojen kipua aistivissa keskuksissa, mutta viesti sinne tulee muualta hermopäätteistä. Kipua aistivia hermopäätteitä sijaitsee esimerkiksi päänahan tai niskan lihaksissa, verisuonten seinämissä ja aivokalvojen pinnalla.
Oireesta diagnoosiin
Päänsäryn luonne vaihtelee eri sairauksissa ja myös yksilöllisesti. Se voi olla esimerkiksi tasaista, jomottavaa, sykkivää, tuikkivaa tai repivää. Kipua voi tuntua koko päässä tai jossakin tietyssä kohtaa päätä. Särky voi olla jatkuvaa tai vaihtelevaa ja se voi liittyä tiettyyn vuorokauden aikaan. Välillä päänsärkyyn liittyy myös muita oireita kuten pahoinvointia, oksentelua, huimausta, aistien herkistymistä, halvausoireita tai levottomuutta.
Päänsäryn diagnosointi perustuu useimmiten tyypillisiin oireisiin ja lääkärin tutkimukseen. Tarvittaessa päänsäryn syytä voidaan selvittää kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksilla.
Oikean päänsärkydiagnoosin löytyminen on tärkeää, koska hoito eri sairauksissa on erilaista. Joissakin tilanteissa
hoitoon täytyy hakeutua nopeasti. On hyvä muistaa, että henkilö voi kärsiä useammasta erityyppisestä päänsärystä. Jos päänsärkyjä on usein, voi
päänsärkypäiväkirjan pitäminen auttaa selvittämään minkälaisesta päänsärystä on kyse.
Videolla neurologi kertoo tavallisista päänsärkysairauksista.
Päänsärkysairaudet
Useammalla kuin joka toisella on kokemusta tasaisena jomottavana
jännityspäänsärystä.
Migreeni on tavallinen voimakkaan ja toistuvan päänsäryn syy. Voimakas toispuolinen silmän seudun särky taas voi viitata
sarjoittaiseen päänsärkyyn. Tällaisten päänsärkysairauksien jäljille pääsee tyypillisen oirekuvan perusteella. Siksi päänsäryn ja siihen liittyvien oireiden seuranta on tärkeää.
Särkylääke voi pahentaa päänsärkyä
Päänsärkyyn taipuvaisella henkilöllä runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi aiheuttaa päänsäryn pahenemista eli
lääkepäänsärkyä.
Päänsärky oireena jostakin muusta sairaudesta
Monet virus- ja bakteeritulehdukset poskiontelon tulehduksesta tavalliseen nuhakuumeeseen voivat aiheuttaa päänsärkyä. Harvoin taustalla on vakavampi tulehdus kuten aivokalvontulehdus.
Kohonnut verenpaine, muut sydänsairaudet ja uniapnea voivat oireilla päänsärkynä. Elimistön tasapainon häiriintyminen esimerkiksi paastoamisen seurauksena voi aiheuttaa päänsärkyä. Myös kilpirauhasen sairaudet ja muut aineenvaihdunnan ongelmat voivat muiden oireiden ohella aiheuttaa päänsärkyä.
Äkillistä voimakasta päänsärkyä voi liittyä myös aivoverenvuotoon. Vähitellen pahenevaa päänsärkyä voi esiintyä myös aivokasvaimen oireena. Nämä ovat onneksi hyvin harvinaisia syitä päänsärylle ja yleensä aina esiintyy myös muita oireita päänsäryn lisäksi.
Muita syitä päänsärylle
Päähän kohdistuvista vammoista on usein seurauksena särkyä, jonka luonne, laajuus ja kesto riippuvat vamman laadusta.
Päänsärkyä voi seurata päihteiden käytöstä tai näiden käytön lopetuksesta.
Diagnoosilla on väliä!
Päänsäryn syyn tunnistaminen ja täsmällinen diagnoosi ovat tärkeitä parhaan mahdollisen hoidon löytämiseksi.
Seuraava sivu