Lukinkalvonalaisen verenvuodon (SAV) komplikaatiota

Lukinkalvonalaiseen verenvuotoon eli SAV:hen saattaa liittyä vuodon lisäksi erilaisia komplikaatioita.

Hydrokefalus eli aivonestekiertohäiriö

SAV voi aiheuttaa myöhäiskomplikaationa aivoselkäydinnestekierron häiriön eli hydrokefaluksen. Aivoverenvuodon seurauksena aivoselkäydinnestekierto voi häiriintyä, koska veri on vuotanut aivoselkäydinnesteen sekaan (lukinkalvonalaiseen tilaan). Osalla SAV-potilaista (noin 10-20 %:lla) nestekierronhäiriö ei laukea itsestään, vaan heille tehdään shunttileikkaus, jossa shunttiletkusto asennetaan aivokammioon, ihon alle ja edelleen joko sydämeen tai vatsaonteloon liiallisen aivoselkäydinnesteen poistamiseksi.

Aivovaltimospasmi

SAV voi aiheuttaa aivovaltimoissa komplikaationa epätarkoituksenmukaisen aivovaltimon supistustilan eli vasospasmin. Riski on korkeimmillaan ensimmäisen kahden viikon sisällä vuodosta, ja siksi tämä aika usein vietetään sairaalassa. Vasospasmia pyritään ehkäisemään sekä teho-osastolla että vuodeosastolla muun muassa verenpainetasoa nostavan ja aivovaltimoita laajentavan lääkityksen avulla. Yleensä vasospasmi on tällä hoidolla ehkäistävissä tai hoidettavissa, mutta pahimmillaan hoidosta huolimatta se voi aiheuttaa aivoinfarktin eli aivokudoksen vaurioitumisen liian vähäisen paikallisen aivoverenkierron vuoksi.

Infektiot

SAV-potilaat ovat vakavasti sairaita ja usein alttiita erilaisille tulehduksille eli infektioille. Erityisesti keuhkotulehdukset sekä virtsateiden tulehduksen ovat yleisiä pitkää vuodelepoa ja erityisesti pitkää tehohoitoa vaativilla potilailla. Potilaan vointia, tulehdukseen viittaavia oireita sekä laboratoriokokeita seurataan tiiviisti tulehdusten selvittämiseksi, ja ne pyritään hoitamaan tehokkaasti. Potilaat, joille on asennettu tilapäinen aivokammioavanne hydrokefaluksen hoitoon, ovat myös alttiita aivokalvotulehdukselle.

Veritulpat

SAV-potilaat kuten muutkin vakavasti sairaat ja pitkää vuodelepoa vaativat potilaat ovat alttiita erilaisille trombo-embolisille komplikaatioille kuten raajojen syville laskimotukoksille sekä keuhkoveritulpalle. Pitkittyneessä vuodelevossa tukoksia pyritään estämään muun muassa tukisukkien käytöllä sekä ihon alle pistettävällä lääkityksellä. Riskin välttämiseksi potilaat pyritään mobilisoimaan eli auttamaan liikkeelle heti voinnin salliessa.

Päivitetty  1.2.2021

Kyllä