Lypsämisen aloittaminen
Maitomäärät kasvavat sitä suuremmiksi, mitä varhaisemmin ja tiheämmin rinta saa stimulaatiota. Rintoja kannattaa lypsää ensimmäisen kerran mahdollisimman pian vauvan syntymän jälkeen, viimeistään kuuden tunnin sisällä synnytyksestä.
Ensimmäisinä päivinä maitomäärät ovat pieniä, mutta maito on erittäin laadukasta, ja erityisesti sairaat ja keskosina syntyneet lapset hyötyvät jo pienistä kolostrumtipoista.
Lypsä ensimmäisinä päivinä käsin, kunnes maitomäärä lähtee kasvamaan. Lypsä vähintään 8 kertaa vuorokaudessa ja vähintään kerran yöllä. Mitä tiheämmin lypsät, sitä nopeammin ja suuremmaksi maitomäärä kasvaa.
Katso video äidinmaidon lypsämisestä käsin:
Maitomäärän seuraaminen
Pidä kirjaa lypsyajankohdista ja maitomääristä. Jos määrä ei nouse riittävästi tai lähtee laskuun, lisää lypsykertoja.
Jos tavoitteenasi on lypsää kaikki maidot vauvalle, tulisi kahden viikon kuluttua synnytyksestä maitoa tulla vähintään 750 millilitraa vuorokaudessa, vaikka vauva söisi tässä vaiheessa vähemmän. Myöhemmin maitomäärän nostaminen on haastavampaa. Kaksosäitien tavoitteena olisi hyvä olla 1000 millilitraa vuorokaudessa kahden viikon kuluttua synnytyksestä, jos tavoitteena on antaa vain äidin omia maitoja.
Äidinmaidon säilyminen
Lypsetty äidinmaito säilyy huoneenlämmössä neljä tuntia. Jos et anna maitoa vauvalle heti, laita maito jääkaappiin. Merkitse astiaan lypsypäivä ja kellonaika. Yli 50 millilitran maitomäärä tulee jäähdyttää ensin juoksevan kylmän veden alla. Jääkaapissa maito säilyy kahden vuorokauden ajan. Vaihtoehtoisesti voit jäähdyttämisen jälkeen laittaa maidon pakastimeen, missä se säilyy kolmen kuukauden ajan. Erityisesti sairaalle lapselle lypsäessä on tärkeää, että kädet ja astia ovat puhtaat.
Maito on käyttökelpoista tunnin ajan siitä, kun vauvalle on alettu tarjota huoneenlämmössä ollutta tai juuri lämmitettyä maitoa.
Äidinmaidon lypsäminen rintapumpulla
Katso video äidinmaidon lypsämisestä rintapumpulla: