Imetyksen hyödyt lapselle

​​​​​Imiessään rintaa lapsi saa ravintoaineiden ja kasvua tukevien tekijöiden lisäksi tärkeää, kokonaiskehitystä tukevaa läheisyyttä. Myös äiti hyötyy imetyksestä.

​Moni imetyksen hyödyistä on sitä suurempi, mitä enemmän lapsi saa äidinmaitoa. Mitä pidempään lasta imettää, sitä suuremmat hyödyt ovat sekä äidille että lapselle. Maidon koostumus on erilaista eri-ikäisille ja eri raskausviikoilla syntyneille lapsille – aina juuri sopivaa.

Imetys suojaa lasta tulehduksilta. Täysimetys vähentää tutkitusti muun muassa korvatulehduksia sekä hengitystie- ja suolistotulehduksista johtuvia sairaalakäyntejä. Imetys suojaa kohtalaisesti astmalta, atooppiselta ihottumalta ja kätkytkuolemalta.

Imetetyillä lapsilla näyttäisi myös olevan vähemmän nekrotisoivaa enterokoliittia eli keskosten vaikeaa suolistosairautta, keliakiaa ja lapsuusiän leukemiaa sekä myöhemmin lihavuutta, diabetesta ja korkeaa verenpainetta.

Rintamaidossa on muun muassa runsaasti erilaisia maitohappobakteereja, joiden avulla lapsen suolistoon kehittyy mahdollisimman hyvä bakteerikanta.

Keskoset hyötyvät äidinmaidosta aivan erityisesti. Lastenklinikan pikkukeskosilla äidinmaidon antama suoja ja kasvun turvaaminen on myös huomattu, ja tutkimuksissa on huomattu terveyshyötyjen näkyvän vielä murrosiässä.

Kaikkein parasta keskoselle on oman äidin maito. Keskosen synnyttäneen äidin maito on laadultaan erilaista kuin täysaikaisen lapsen synnyttäneiden äitien maito ja turvaa pienen vauvan voinnin kaikkein parhaiten. Jos äidin ei ole mahdollista lypsää, annetaan keskosille luovutettua äidinmaitoa.

 

Kyllä

Päivitetty  2.11.2020