Seksuaalineuvonta gynekologisten leikkaushoitojen ja syöpähoitojen yhteydessä

Hoitava gynekologi osaa antaa leikkaukseen tulevalle naiselle tietoa leikkauksen vaikutuksista anatomiaan, toimintaan ja seksuaalisuuteen.

Gynekologisen leikkauksen jälkeen voi tulla yhdyntään liittyviä ongelmia, kuten kipua, verenvuotoa, emättimen kuivuutta ja emättimen lyhentymistä tai kaventumista. Näiden ongelmien hoidossa oleellista on emättimen kuivuuden hoito hormonittomilla tai paikallisestrogeenia sisältävillä valmisteilla. Limakalvojen kuivuuden itsohoidosta lisää sivulla Naisen sukupuolielinten kipu

Yhdynnässä on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Emättimen ahtauden, lyhentymän tai kurouman hoito aloitetaan varovasti ensin sormen ja liukuvoiteen ja myöhemmin joko yhdyntöjen tai laajentimien tai hieromasauvojen avulla.

Yhdyntäkipu on yleinen oire gynekologisen leikkauksen jälkeisessä toipumisvaiheessa. Alkuun onkin yleensä hyvä valita yhdyntäasento, joissa peniksen aiheuttama paine emättimen arpiseen pohjaan on vähäisempi tai naisen paremmin hallittavissa (kuten nainen miehen päällä, yhdyntä takaapäin, ”lusikka-asento”). Mikäli yhdyntä ei toimenpiteen tai muun hoidon jälkeen ole enää mahdollinen, seksuaalineuvonnassa voidaan pohtia ja etsiä yhdessä vaihtoehtoisia seksuaalisuuden harjoittamismuotoja. Seksuaalineuvonta voi tapahtua yksilö- tai paritapaamisena.

 

Kyllä

Päivitetty  15.6.2018