Laskeuma- ja virtsankarkailuleikkaukset

Lantionpohjan elimen laskeuma (pelvic organ prolapse, POP) todetaan jopa 40 prosentilla synnyttäneistä naisista. Hankalia oireita aiheuttavan laskeuman hoidoksi valitaan usein leikkaus, jossa laskeuma korjataan emättimen seinämää muovaamalla tai keinoainetta (verkko) käyttäen.

Kohdunlaskeumassa poistetaan myös kohtu. Emätin on seksuaalinen elin, ja sen leikkaushoito väistämättä muuttaa anatomiaa, hermotusta ja verisuonitusta, millä voi olla vaikutusta seksuaalisuuteen. Toisaalta kolmannes naisista, joilla on gynekologinen laskeuma, kärsii myös seksuaalisesta toimintahäiriöstä, joka yleensä liittyy laskeumaan. Joskus laskeuma estää seksuaalielämän täysin.

Emättimen etuseinämän laskeuman korjaus kohdunpoistolla tai ilman parantaa tutkimusten mukaan merkittävästi seksuaalitoimintoja ja vähentää yhdyntäkipuja. Takaseinämän korjauksen suhteen tulokset seksuaalitoimintojen palautumisen suhteen ovat ristiriitaisemmat, parannusta erityisesti yhdyntäkipuun ei aina saada. Uuden katsausartikkelin mukaan laskeumaleikkaus kuitenkin yleensä parantaa yhdyntäkivun 2,5 kertaa useammin kuin huonontaa. Verkolla korjatuista laskeumista ja seksuaalisuudesta on vain vähän tutkimustietoa.

Virtsankarkailu aiheuttaa yleensä merkittävää haittaa seksuaalielämälle. Nykyaikaisilla leikkaustekniikoilla saadaan yleensä erinomainen apu virtsankarkailuun myös yhdynnän aikana. Leikkaushoidon jälkeen tehdyissä kyselytutkimuksissa naiset ovat raportoineet seksuaalitoimintojen merkittävästi parantuneen.

Lisätietoa Naistalossa:

 

Kyllä

Päivitetty  15.6.2018