Alkuraskauden verinen vuoto

Alkuraskauden verenvuoto voi olla merkki poikkeavasta raskaudesta, keskenmenosta tai kohdun ulkoisesta raskaudesta mutta ei välttämättä aina.

Noin joka neljännellä raskaana olevalla naisella esiintyy kuukautisten oletettuun aikaan pientä veristä vuotoa hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä kohtuun. Tämä on normaalia ja täysin vaaratonta. Jos vuoto on kuukautisvuotoa runsaampaa ja siihen liittyy supistuksen kaltaisia kipuja, oireet viittaavat mahdolliseen keskenmenoon. Niukka ruskea vuoto, johon liittyy alavatsakipuja, voi olla kohdunulkoisen raskauden merkki. Emättimen tai kohdunkaulan tulehdukset voivat joskus myös aiheuttaa niukkaa verenvuotoa. Yhdynnän jälkeen voi esiintyä niukkaa veristä vuotoa, mikä johtuu emättimen ja kohdunkaulakanava ulkosuun raskaushormonien aiheuttamista limakalvomuutoksista.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos epäilee olevansa raskaana, raskaustesti tulee tehdä kotona. Apteekista saatavat raskaustestit ovat luotettavia. Jos alkuraskauden verenvuoto on aivan niukkaa ja kivutonta, neuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä muutaman päivän sisällä. Jos vuoto on kuukautisten kaltaista ja siihen ei liity kipuja riittää, että lääkäriin hakeudutaan lähimpänä arkipäivänä. Jos verenvuoto on kuukautisia runsaampaa tai jos siihen liittyy kipuja, voit olla yhteydessä suoraan päivystykseen.

Mikäli verenvuoto on erityisen runsas, kivut ovat voimakkaat ja yleisvointi heikkenee (esimerkiksi pyörtyy), päivystyspoliklinikalle tulee olla heti yhteydessä ja tarvittaessa soittaa ambulanssi. Jos vuotoon liittyy korkea kuume, on myös syytä hakeutua päivystystutkimukseen.

Tutkimukset

Epäselvissä tilanteissa päivystyspoliklinikalla voidaan raskaustestin tulos varmistaa verikokeella määrittämällä raskaushormonin pitoisuus. Gynekologisessa tutkimuksessa selvitetään, onko vuoto peräisin kohdusta vai esimerkiksi emättimen limakalvoilta. Raskauden sijainti ja sikiön elonmerkit tutkitaan ultraäänitutkimuksella, joka tehdään tavallisesti emättimen kautta.

Itsehoito

Verenvuoto raskauden alkuvaiheessa ei estä normaalia liikkumista mutta jos vuoto on runsaampaa, on hyvä ottaa rauhallisesti ja levätä, vuodon määrä saattaa näin olla vähäisempää. Yhdyntöjä on syytä välttää niin kauan kuin verenvuotoa esiintyy.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019