Totta vai tarua raskaudenkeskeytyksestä?

Testaa tietosi raskaudenkeskeytykseen liittyvien väittämien avulla.

 

kuva/video KysymysVastaus1Vastaus2Oikea vastaus1 tai 2Vastaus1 selite Vastaus2seliteNeutraali selite (x)
Raskaudenkeskeytys estää lapsen saamisen tulevaisuudessa.TottaTarua2Väärin. Tämä väite on tarua.Tarua! Erityisesti kirurgisen- eli kaavintakeskeytyksen on usein ajateltu vaikuttavan raskaaksi tulemiseen tulevaisuudessa. Tutkimusten mukaan ilman komplikaatioita sujunut raskaudenkeskeytys ei aiheuta hedelmättömyyttä tai lisää keskenmenojen tai kohdunulkoisen raskauden riskiä. Toistuvien kirurgisten kaavintojen jälkeen ennenaikaisen synnytyksen ja hedelmällisyyttä heikentävien kohdun kiinnikkeiden riski voi olla kohonnut. Raskaudenkeskeytyksen komplikaationa pitkään jatkunut kohdun tulehdus tai toistuvat kohdun tulehdukset voivat vaurioittaa kohdun limakalvoa ja siten heikentää uuden raskauden mahdollisuutta.
Raskaudenkeskeytyksen jälkeen raskaus voi jatkua.TottaTarua1Totta! Jos raskaudenkeskeytys on tehty lääkkeellisesti ennen 9. raskausviikkoa tai kirurgisella kaavinnalla, raskaus voi alle 1 prosentissa tapauksista jatkua toimenpiteestä huolimatta. Tämän vuoksi on tärkeää käydä avoterveydenhuollossa jälkitarkastuksessa, jossa tarkistetaan verikokeella, että kohtu on tyhjentynyt. Yli 9. raskausviikolla tehdyissä lääkkeellisissä keskeytyksissä varmistetaan jo osastolla, että ainakin sikiö on poistunut kohdusta, jotta raskaus ei jatkuisi.Väärin. Tämä väite on totta.
Lääkkeellisen keskeytyksen yhteydessä voi nähdä sikiön.TottaTarua1Totta! Raskausviikolla 8 alkiosta on tullut sikiö, joka on noin 2 cm pituinen. Polikliinisesti tehdyssä tai osittain kotona tehdyssä raskaudenkeskeytyksessä ennen 9. raskausviikkoa sikiötä on yleensä vaikea huomata runsaan verenvuodon ja verihyytymien seasta, mutta se on mahdollista nähdä. Raskausviikolla 9 sikiö on jo noin 3 cm pitkä, ja lääkkeellisessä keskeytyksessä pyritäänkin tarkistamaan sikiön poistuminen seuraamalla vuotoa ja poistuvaa raskausmateriaalia. Keskeytys pyritään järjestämään siten, että raskaudenkeskeytystä hakeneen naisen ei tarvitse nähdä sikiötä.Väärin. Tämä väite on totta.
Lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen voi joutua kaavintaan.TottaTarua1Totta! Joskus kohtu ei tyhjene raskaudenkeskeytyksen jälkeen kokonaan ja kohtuun jääneen raskausmateriaalin vuoksi joudutaan tekemään kaavintatoimenpide. Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen jälkeen noin 6 prosenttia potilaista joutuu vielä kaavintatoimenpiteeseen, joka voidaan tehdä joko poliklinikalla paikallispuudutuksessa tai leikkaussalissa nukutuksessa. Epätäydellinen tyhjeneminen on mahdollista myös kaavinnalla tehdyn keskeytyksen jälkeen. Kaavintakeskeytyksen jälkeen uusintakaavintaan joutuu noin 2 prosenttia.Väärin. Tämä väite on totta.
Alaikäisen keskeytyksen hakijan vanhemmille ilmoitetaan hoidosta.TottaTarua2Väärin. Tämä väite on tarua.Tarua! Vanhempiin tai muihin edunvalvojiin ei koskaan oteta yhteyttä, jos keskeytyksen hakija ei sitä itse toivo. Myös hoitoon liittyvistä asiakirjoista voidaan tarvittaessa sopia siten, ettei kotiin lähetetä mitään postitse eikä huoltaja pysty näkemään sähköisistä järjestelmistä keskeytykseen liittyviä tietoja. Raskaudenkeskeytyksen yhteydessä on kuitenkin hyvä olla jonkun luotettavan aikuisen tuki, ja hoitohenkilökunta rohkaisee kertomaan vanhemmille nuoren turvallisuutta ja hyvinvointia ajatellen. Usein vanhemmat suhtautuvat tietoon tulevasta keskeytyksestä rauhallisesti ja ovat tyytyväisiä, kun voivat olla nuoren tukena. Keskeytyssairaalassa on myös hyvä ilmoittaa jonkun yhteyshenkilön tiedot hätätapauksien varalle.
Edellinen sivu Seuraava sivu
Raskaudenkeskeytys; abortti

Kyllä

Päivitetty