Raskausdiabeteksen lääkehoito: insuliini

​​​​​​Insuliini on hormoni, joka vaikuttaa elimistössä verensokeria alentavasti.

Kun haiman oma insuliinituotanto ei riitä elimistön tarpeisiin, tarvitaan lisäinsuliinia pistoksina. Insuliiniannos määräytyy yksilöllisen tarpeen mukaan. Insuliini aloitetaan pienellä kerta-annoksella ja annosta nostetaan, kunnes verensokeriarvot ovat tavoitetasolla.

Insuliiniannosta säädellään äidin verensokerimittausten perusteella. Raskausajan insuliinin tarve voi kasvaa huomattavasti insuliiniresistenssin lisääntymisen takia.

Pitkävaikutteisen perusinsuliinin vaikutus alkaa noin 1–1,5 tunnissa. Vaikutus on suurimmillaan noin 4–8 tuntia pistämisestä ja kestää noin 24 tuntia. Insuliinihoitoon liittyy riski liian mataliin verensokereihin eli hypoglykemiaan, mutta raskausaikana käytettävät annokset ovat pieniä, joten riski on vähäinen. Pitkävaikutteista insuliinia käytetään yksi- tai kaksipistoshoitona. Illalla pistetty insuliini vaikuttaa aamun verensokeriarvoihin ja aamulla pistetty insuliini päiväarvoihin.

Hypoglykemia

Hypoglykemian oireita ovat hikoilu, ärtymys, vapina ja heikotus. Jos oireita esiintyy, tulee ensimmäiseksi mitata verensokeri. Jos verensokeri on alle 4,0 mmol/l, juodaan esimerkiksi lasillinen tuoremehua (sisältää 20 g hiilihydraatteja).

 

Kyllä

Päivitetty  29.10.2020