Vastasyntyneen kotiutuminen sairaalasta

​Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen aina ennen kotiutumista. Kotiutuminen tapahtuu yksilöllisesti riippuen vauvan ja äidin voinnista.

​​​

Ensisynnyttäjät kotiutuvat keskimäärin 2-3 vuorokauden kuluttua synnytyksestä ja uudelleensynnyttäjät 1-2 vuorokautta synnytyksestä. Keisarileikatut äidit kotiutuvat tyypillisesti hieman myöhemmin. Jos kotiutuminen tapahtuu alle 24 tunnin kuluttua synnytyksestä, sovitaan vauvalle seurantakäynti lastenlääkärin vastaanotolle.

Jos vauvalla on kotiutuessa ikää 24 – 36 tuntia sovitaan käynti hoitajan vastaanotolle. Nämä käynnit tapahtuvat synnytyssairaalassa. Neuvolaan kannattaa kuitenkin olla yhteydessä jo mielellään ennen kotiutumista ensimmäisen neuvolakäynnin sopimiseksi.

Ensimmäiset päivät synnytyksen jälkeen ovat mielenkiintoista aikaa. Jokainen päivä on erilainen ja vauvan käytös muuttuu kaiken aikaa. Varsin pian alkavat kuitenkin näkyä vauvan oma luonne ja tavat reagoida. Pitämällä vauvaa lähelläsi ja hoitamalla häntä itse alusta alkaen opit tuntemaan hänet nopeammin ja löydät juuri sinun vauvallesi toimivan tavan hoitaa häntä.Milloin yhteys lääkäriin?

Keltaisuus on tavallisin vastasyntyneisyyskauden hoitoa vaativa oire. Se on yleensä voimakkaimmillaan 4–5 vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Jos lapsi on silminnähden keltainen, ota yhteys teidät kotiuttaneelle osastolle. Mikäli olet huolissasi vauvan voinnista tai haluat neuvoja vauvan hoitoon ennen ensimmäistä neuvo​latarkastusta, voit aina soittaa teidät kotiuttaneelle osastolle.

Ota välittömästi yhteys teidät kotiuttaneelle osastolle, mikäli vauva on:

  • unelias, ei herää itse syömään eikä
  • heräteltynäkään jaksa imeä
  • jatkuvasti itkuinen, ei rauhoitu lainkaan
  • kuumeinen eli lämpöä on yli 38°
kotiutuminen; vastasyntynyt

Kyllä

Päivitetty  18.10.2018