Toipuminen synnytyksestä

Synnytyksen jälkeen seurataan kohdun supistumista ja jälkivuodon määrää. Repeämät paranevat yleensä nopeasti. Liikkuminen edesauttaa toipumista myös sektion jälkeen.

​​

Alatiesynnytyksestä toipuminen

Synnytyksestä toipuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen. Siihen liittyy kohdun palautuminen takaisin normaaliin kokoonsa. Tämän voi tuntea jälkisupistuksina. Jälkivuodon määrä pienenee vähitellen.

Keisarileikkauksesta toipuminen

Keisarileikkauksen jälkeinen toipuminen on yleensä nopeaa. Kipulääkettä kannattaa ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä käyttää säännöllisesti. Näin liikkuminen on helpompaa ja toipuminen pääsee hyvin käyntiin.

Kohtu

Kohtu alkaa supistua heti synnytyksen jälkeen. Tämä aiheuttaa osalle äideistä jälkisupistuksia, erityisesti imetysten yhteydessä. Niitä voi lievittää esimerkiksi lämpimällä jyväpussilla tai hieromalla kohtua ennen imetyksen aloittamista. Mikäli tämä ei riitä, voi kipua lievittää särkylääkkeillä. Jälkisupistukset helpottavat muutamassa vuorokaudessa. Uudelleensynnyttäjällä ne ovat usein voimakkaampia ja kestävät pidempään, kuin ensimmäisen lapsensa saaneella.

Jälkivuoto

Synnytyksen jälkeistä vuotoa kutsutaan jälkivuodoksi. Se on ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen veristä ja runsaampaa kuin kuukautiset. Tämän jälkeen sen määrä alkaa selkeästi vähentyä ja muuttua väriltään rusehtavaksi ja myöhemmin vaaleaksi, kuin runsaaksi valkovuodoksi. Vuoto tulee kohdusta istukan jättämästä haavapinnasta. Se kestää yleensä noin kuukauden ajan synnytyksestä. Jos äiti liikkuu enemmän, voi jälkivuoto hetkeksi lisääntyä. Tämä on vaaratonta, jos vuotoa ei tule runsaasti ja se vähenee tunnin parin sisällä liikunnan lopettamisesta. Runsas verinen vuoto voi olla merkki istukanpalan jäämisestä kohtuun. Jos vuoto on runsasta, soita synnytyssairaalan päivystykseen. Jälkivuodon aikana äiti on erityisen herkkä kohtutulehdukselle. Tämän vuoksi hygieniasta on syytä huolehtia tavallista tarkemmin. Side tulee vaihtaa usein eikä tamponien käyttöä suositella. Kohtutulehduksen oireita ovat jälkivuodon hajun muuttuminen epämiellyttäväksi, alavatsakipu ja kuume. Mikäli oireet ovat lieviä ja kuume alle 38°C, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Mikäli kuumetta on 38°C tai enemmän, ota yhteyttä oman synnytyssairaalasi päivystyspoliklinikalle.

Vatsan toiminta ja peräpukamat

Synnytyksen jälkeen vatsan toiminta hidastuu ja sen käynnistymiseen voi mennä useampi päivä. Runsaskuituinen ruoka (esim. hedelmät, kokojyväviljatuotteet), riittävä juominen ja kävely riittävät usein käynnistämään normaalin vatsantoiminnan. Tarvittaessa voi myös käyttää ulostuslääkkeitä. Peräpukamat ovat tavallinen vaiva synnytyksen jälkeen. Ne ovat peräaukon suulla olevia pullistuneita laskimoita. Ne voivat olla varsin kivuliaita synnytyksen jälkeen ja erityisesti ulostamisen yhteydessä. Kipua voi helpottaa peräpukamavoiteilla tai supoilla. Usein vaiva kuitenkin paranee varsin pian synnytyksen jälkeen.

Välilihan ja emättimen limakalvon hoito synnytyksen jälkeen

Emättimeen tai välilihaan voi synnytyksessä tulla repeämä, joka vaatii sulavin ompelein tehtävän korjauksen. Alueella on erinomainen verenkierto ja repeämä paranee yleensä hyvin, eikä aiheuta pitkäaikaisia haittoja. Voit tarvittaessa käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä kivun lievittämiseksi.

Peräaukon sulkijalihaksen repeämä syntyy noin 1 % alatiesynnytyksiä. Repeämä korjataan heti synnytyksen jälkeen ja paranee useimmiten hyvin. Paraneminen tarkistetaan jälkitarkastuksessa, joka järjestetään synnytyssairaalassa äitiysneuvolan sijaan. Pitkäaikaisongelmat ovat erittäin harvinaisia ja niitäkin voidaan hoitaa. Kuntotumistalosta löytyy Syn​​nytyksen jälkeisestä peräaukon sulkijalihaksen vauriosta kuntoutuminen, josta saat itsehoito-ohjeita kuntoutumiseen synnytyksessä tulleen peräaukon sulkijalihaksen repeytymisen jälkeen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos vähenevän jälkivuodon jälkeen vuoto muuttuu uudelleen runsaaksi, ota tällöin yhteys synnytyssairaalasi päivystykseen. Mikäli äidillä esiintyy alavatsakipua, jälkivuoto muuttuu pahanhajuiseksi ja nousee kuume, saattaa kyseessä olla kohdun limakalvon tulehdus. Mikäli oireet ovat lieviä ja lämpö alle 38 °C, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Mikäli kuumetta on 38 °C tai enemmän, ota yhteyttä oman synnytyssairaalasi päivystyspoliklinikalle. Jos sinulla on rinnassa punoittava, kuumottava ja kipeä alue, sekä korkea kuume, voi kyseessä olla rintatulehdus.

 

Kyllä

Päivitetty  2.10.2019