Parisuhde ja seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

Vauvan synnyttyä parisuhde muuttuu ja uusien roolien opettelu vie aikaa.  Jakamalla omia tunteita ja kokemuksia voi myös ymmärtää kumppaniaan paremmin.

Vauvan synnyttyä on luonnollista että huomio on uudessa perheenjäsenessä ja uuden elämän vaiheen opettelussa. Voi tuntua siltä, ettei parisuhteelle jää aikaa. Parisuhteen ylläpitäminen on kuitenkin arjen pieniä tekoja, katseita ja kosketuksia.

Naisen keho käy läpi suuria muutoksia niin raskausaikana kuin myös synnytyksen jälkeen. Imetyksen aikainen hormonituotanto vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Mahdollisten repeämien tai välilihaan tehdyn leikkauksen paraneminen vie aikaa. Emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktioiden palautumiseen kuluu n 8-12 viikkoa.

Yhdyntöjen aloittamisen ajankohta on yksilöllinen. Yhdyntää voi kokeilla, kun välilihan ja emättimen alueella ei ole kipuja. Imettävien äitien kannattaa käyttää liukuvoidetta ja paikallisesti annosteltavaa estrogeeniä. Estrogeeni vahvistaa kuivia ja ohuita limakalvoja.

Lapsivuodeajan ehkäisy on monella pariskunnalla puutteellisesti hoidettu ja uuden raskauden pelko voi merkittävästi vähentää seksuaalista halukkuutta. Ennen jälkitarkastusta kondomi yhdistettynä liukuvoiteeseen ja huolelliseen käyttöön on hyvä menetelmä. Jälkitarkastuksessa suunnitellaan jatkoehkäisy. Varmempia menetelmiä ovat progestiinia sisältävät ehkäisytabletit (minipillerit), ehkäisykapselit ja kierukka. Kierukka ja kapselit voidaan asettaa jo jälkitarkastuksessa ja pillerit voi aloittaa heti tarkastuksen jälkeen.

Väestöliiton Perhepulma-sivulle on koottu pienten lasten vanhemmille tarkoitettuja tukimuotoja, kuten Perhepulma-chat, jossa voi keskustella esimerkiksi seksuaalisuuteen, vanhemmuuteen ja ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.

 

Kyllä

Päivitetty  3.4.2018