Mieliala synnytyksen jälkeen

Äidin mieliala herkistyy jo raskauden aikana. Mielialat synnytyksen jälkeen voivat vaihdella pakahtuvasta onnentunteesta avuttomuuden, huolen ja turhautumisen tunteisiin.

​​​

Äidin mieliala herkistyy jo raskauden aikana, jotta äiti olisi erityisen vastaanottavainen vauvan viesteille synnytyksen jälkeen. Eläytyminen vauvan tunteisiin ja vauvan ymmärtäminen on helpompaa vastaanottavaisessa ja herkistyneessä mielialassa.

Vauvanhoidon opettelussa on paljon työtä, välillä hoitaminen sujuu kuin itsestään ja välillä erityisesti väsyneenä voi tuntua, ettei lainkaan opi tunnistamaan vauvan tarpeita. Erityisesti itkuisen vauvan kanssa voimavarat hupenevat nopeasti ja voi olla vaikea iloita vauvasta huonosti nukuttujen öiden jälkeen. On tärkeää olla itselleen armollinen ja antaa negatiivistenkin tunteiden ja ajatusten tulla.

Pienet hetket, vauvan uudet taidot, katseet ja hymyt tuottavat usein onnentunteita, jotka kantavat vaikeiden hetkien yli. On tärkeää löytää muita äitikavereita, jotta arkea voidaan jakaa. Muiden tuki ja asioiden jakaminen auttavat nauttimaan arjen pienistä iloista väsyneessäkin vauva-arjessa.

Jos kuitenkin oma mieliala ja jaksaminen mietityttävät, olo on usein jännittynyt ja huolestunut tai tuntuu, ettei pysty iloitsemaan vauvastaan, on hyvin tärkeää ottaa asia puheeksi neuvolassa​. Pienillä asioilla voi saada ​suurta helpotusta vauva-arkeen, kun apua uskaltaa pyytää ja ottaa vastaan. On vauvankin etu, että äiti voi hyvin, sillä vauvan mieli kehittyy suhteessa vanhempiin.

 

Kyllä

Päivitetty  28.3.2018