Loppuraskauden verinen vuoto

​​Verenvuotoa emättimestä esiintyy noin 10 prosentilla raskauden loppupuoliskolla. Verinen vuoto on aina syy hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Loppuraskauden verenvuodon taustalla voi olla useita syitä. Yleisimmin vuoto liittyy synnytyksen käynnistymiseen kohdunsuun kypsyessä ja avautuessa supistusten yhteydessä. Vuoto on tällöin useimmiten niukka. Joskus vuoto voi olla runsaampaa ja tulla kohdusta, jolloin on syytä hakeutua heti synnytyssairaalan päivystykseen. Esimerkiksi etinen istukka ja istukan ennenaikainen irtoaminen voivat olla syynä runsaaseen vuotoon. Vuoto voi aiheutua myös emättimen haavaumista, kohdunsuun polyypista (limakalvon paikallinen liikakasvu), tulehduksista tai joskus harvoin kasvaimesta. Yhdynnän jälkeen voi esiintyä limakalvolta peräisin olevaa niukkaa verenvuotoa.

Milloin yhteys lääkäriin?

Loppuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto, on aina syy hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska vuoto voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta. Mikäli vuoto on niukkaa, on syytä soittaa aina ensin päivystykseen josta saa jatko-ohjeet. Runsaan vuodon yhteydessä tutkimusten ja toimenpiteiden tarve on kiireellinen ja sairaalaan on hakeuduttava välittömästi ambulanssilla.

Tutkimukset ja hoito

Sikiön vointi tarkistetaan sydänäänikäyrällä ja ultraäänitutkimuksella. Vuodon, kipujen ja supistusten määrä arvioidaan. Gynekologinen sisätutkimus, jossa arvioidaan vuodon määrää ja se onko vuoto peräisin kohdusta, tehdään tarvittaessa. Hoito on syyn mukainen.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019