Usein kysyttyä keskenmenosta

 

Olenko tehnyt jotain, joka aiheuttaa keskenmenon?

Et ole voinut aiheuttaa keskenmenoa itse. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Siten käynnistymässä tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei voi myöskään lääketieteellisesti estää.

Kuinka kauan vuoto kestää?

Vuodon kesto on yksilöllistä. Vuodon kesto riippuu keskenmenon hoitotavasta. Lääkkeellisen hoidon jälkeen vuoto voi kestää 6 vrk – 6 viikkoa. Imukaavinnan jälkeen vuoto kestää keskimäärin 3- 10 vuorokautta.

Millainen on vuodon määrä?

Aivan alkuraskaudessa tapahtuvassa keskenmenossa vuoto on usein vain hieman normaalia kuukautisvuotoa runsaampaa. Raskaudenkeston lisääntyessä vuodon määräkin lisääntyy. Lääkkeellisessä keskenmenon hoidossa vuoto on ensimmäisinä päivinä runsaampaa kuin kuukautiset, ja mukana voi olla hyytymiä. Muutaman ensimmäisen päivän jälkeen vuodon määrä niukkenee. Kaavinnan jälkeen vuoto on yleensä kuukautisvuotoon verrattuna niukempaa.

Kipua? Mitä kipulääkkeitä voin käyttää?

Kivun kokemus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät. On täysin normaalia, että kipu on lievää. Keskenmenon yhteydessä on tärkeää huolehtia myös riittävästä kivunlievityksestä. Kotona voit ottaa ibuprofeenia 600mg- 800mg (esim. Burana®, Ibumax®, Ibuxin®…) sekä parasetamolia 1g (esim. Panadol®, Paratabs®, Paramax®…) molempia kahdeksan tunnin välein. Lääkäri on saattanut määrätä sinulle jotain toista kipulääkettä. Käytä lääkärin määräämää kipulääkettä reseptin ohjeen mukaan.

Lisäksi voit kokeilla lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämmintä kaurapussia tai suihkua sekä liikkumista. Mikäli nämä keinot eivät riitä, ole yhteydessä Naistentautien poliklinikalle.

Cytotec-tabletti tuli lähes sulamattomana ulos emättimestä. Pitääkö lääke uusia?

Yleensä lääke on ehtinyt kuitenkin jo imeytyä riittävästi, jos se on ollut emättimessä vähintään tunnin. Mikäli vuoto ei ala 2-3 päivän kuluessa, ota yhteyttä Naistentautien poliklinikkaan.

Vuoto on jo alkanut. Miten laitan Cytotecit kielen alle?

Laita kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia. Sen jälkeen laita toiset kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia.

Hajua vuodossa? Miten tunnistan tulehduksen oireet?

Paha haju vuodossa, kuume ja/tai uudelleen paheneva alavatsakipu ovat merkkejä mahdollisesta tulehduksesta. Ole yhteydessä Naistentautien poliklinikalle mikäli sinulle tulee näitä oireita.

Milloin voi yrittää uutta raskautta?

Uutta raskautta voi yrittää, kun jälkivuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen.

Aiheuttaako keskenmenon hoito lapsettomuutta?

Keskenmenot ovat tavallisia, ja niiden asianmukainen hoito ei aiheuta lapsettomuutta. Useiden kirurgisten kaavintojen jälkeen ennenaikaisen synnytyksen ja hedelmällisyyttä heikentävien kohdun kiinnikkeiden riski voi olla kohonnut.

Toistuuko keskenmeno?

Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu mitä todennäköisimmin aivan normaalisti. Jopa kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen 60% todennäköisyydellä seuraava raskaus sujuu normaalisti.

keskenmeno

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019