Keskenmenon oireet ja hoito

Keskenmeno voi alkuun olla oireeton ja se todetaan normaalin raskausultraäänen yhteydessä.

​​

Keskenmenon oireet

Aivan alkuraskauden keskenmenossa raskaustesti on positiivinen, mutta kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä ja vuoto saattaa olla normaalia runsaampaa ja kivuliaampaa. 

Myöhempi keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka muuttuu runsaammaksi. Vuodon mukana saattaa tulla suuriakin hyytymiä. Kuukautiskipujen kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä. Joskus sikiö on voinut olla kuolleena useampia viikkoja ja keskenmeno havaitaan kohdun kasvun pysähtymisenä. Myöhäinen keskenmeno (12. raskausviikon jälkeen) voi alkaa myös lapsivedenmenolla. 


Keskenmenon hoito

Alkuraskauden aikana tapahtuvat keskenmenot pyritään toteamaan ja hoitamaan virka-aikana naistentautien poliklinikalla. Vain runsaasti vuotavat ja erityisen kipeät keskenmenopotilaat tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa.

Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla ja joskus myös verestä mitattavia raskaushormonipitoisuuksia seuraamalla. Jos kohtu on itsekseen tyhjentynyt tai tyhjenemässä eikä vuoto ole runsasta, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan. Jos kohdun tyhjentäminen on tarpeen, vaihtoehtoina on lääkkeellinen hoito kohtua supistavilla lääkkeillä tai kohdun kaavinta. Joskus kaavinta on perusteltu runsaan vuodon takia. Kaavinta voidaan tehdä joko nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa.


  • Seurantahoito on vaihtoehto, kun kohtu on lähtenyt itsekseen tyhjentymään ja vuodon määrä ei vaadi lääkehoitoa tai kohdun kaavintaa. Vuoto kestää keskimäärin kaksi viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta (6 vrk- 6 viikkoa). Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä runsaampaa. Seuraavat kuukautiset voivat olla myös normaalia runsaammat.

  • Lääkkeellistä hoitoa käytetään useimmiten, kun kohtu ei ole lähtenyt itsekseen tyhjenemään tai vuoto on niukkaa. Jos raskauden kesto on kuukautisista laskien alle 12 viikkoa, kohtua supistavat lääkkeet voi ottaa myös kotona. Jos raskaus on kestänyt keskenmenon toteamishetkellä yli 12 viikkoa, hoito toteutetaan sairaalassa. Lääkkeellisen hoidon etuina kaavintaan verrattuna ovat kohtuun kohdistuvan toimenpiteen ja nukutuksen välttäminen. Haittoina voidaan pitää mahdollisesti jonkin verran runsaampaa ja pidempää veristä vuotoa sekä kohdun supisteluun liittyvää kipua. Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä jonkin verran kuukautisvuotoa runsaampaa. Vuoto kestää keskimäärin kaksi viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta (6 vrk- 6 viikkoa). Seuraavat kuukautiset voivat olla myös normaalia runsaammat. 

  • Kaavinnassa kohtu tyhjennetään mekaanisesti joko nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Kaavinnan etuna on lääkkeelliseen hoitoon verrattuna lyhyempi jälkivuoto (keskimäärin 3-10 vuorokautta). Yksittäisestä kaavinnassa ei ole yleensä haittaa myöhempiä raskauksia ajatellen, mutta toistuvat kaavinnat saattavat lisätä kohdunsisäisten kiinnikkeiden ja istukan kiinnittymishäiriöiden riskiä.


Jos raskausviikkoja on 8 tai sen yli, Rh-negatiivisille naisille annetaan keskenmenon toteamisen yhteydessä Anti- D- immunoglobuliinisuojaus vasta-ainemuodostuksen ehkäisemiseksi mahdollisessa seuraavassa raskaudessa.

Sairauslomaa voidaan kirjoittaa keskenmenon hoidon yhteydessä tarpeen mukaan, tavallisimmin 1-3 päivää.Edellinen sivuSeuraava sivu