Keskenmenon jälkeen

Hoidon onnistuminen varmistetaan 4 viikon kuluttua virtsan raskaustestillä kotona. Negatiivinen tulos ja vuodon päättyminen kertovat keskenmenon hoituneen.

Kuukautiset alkavat noin 4-7 viikon kuluttua. Kierto häiriintyy yleensä varsin vähän. Uutta raskautta voi yrittää, kun vuoto on loppunut ja raskaustesti on negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen. Mikäli sinulla ei ole raskau​stoivetta, ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää.

Keskenmenon jälkeiset ongelmat

Ongelmat liittyvät yleensä kohdun huonoon tyhjentymiseen. Vuoto voi pitkittyä ja/tai olla runsasta. Lääkkeellisessä keskenmenon hoidossa kohtu tyhjenee täydellisesti 70-80 %:lla naisista. Uusintakaavintaan joutuu n. 5 % kirurgisesti hoidetuista keskenmenopotilaista.

Joskus kohtu voi tulehtua keskenmenoon liittyen, jolloin oireena esiintyy kipua, kuumetta ja pahaa hajua jälkivuodossa. Hoitona käytetään antibioottia ja/tai kohdun tyhjentämistä kaavinnalla, joko paikallispuudutuksessa poliklinikalla tai nukutuksessa tehtävällä kaavinnalla leikkaussalissa.

Selviytyminen

Raskauden päättyminen voi aiheuttaa itkua, surua ja syyllisyyttä. Tunteista puhuminen ja surun läpikäyminen ovat henkisen selviytymisen ja mahdollisen uuden raskauden kannalta tärkeitä. Joskus keskenmenosta selviytyminen, voi olla henkisesti raskasta. Mikäli koet tarvitsevasi asiantuntija-apua, asiasta kannattaa mainita hoitajalle tai lääkärille. Tarvittaessa apua voi hakea omasta terveyskeskuksesta, seurakunnasta tai kriisiavusta.

Toistuvat keskenmenot

Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu todennäköisesti aivan normaalisti. Toistuvista keskenmenoista puhutaan, jos naisella tulee kolme alkuraskauden keskenmenoa peräkkäin tai kaksi peräkkäistä keskenmenoa, joista toinen on tapahtunut 2. raskauskolmanneksella.

Toistuvien keskenmenojen jälkeen voidaan naisesta tutkia mm. kilpirauhasen toiminta, poissulkea autoimmuunitauteja (esim. keliakia) ja veren hyytymistaipumus. Molemmista puolisoista voidaan tutkia kromosomit. Noin 50%:lla toistuville keskenmenoille ei kuitenkaan löydy mitään selittävää syytä eikä keskenmenoja näinollen voida ennaltaehkäistä. Sattuma on suurin syy toistuville keskenmenoille ja kolmenkin perättäisen keskenmenon jälkeen noin 60-70%:ssa tapauksista seuraava raskaus sujuu normaalisti.

keskenmeno

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019