Etinen istukka ja istukan kiinnittymishäiriö

Etinen istukka peittää osittain tai kokonaan kohdunkaulakanavan sisäsuun. Sille altistavia tekijöitä ovat muun muassa tupakointi, keinoalkuinen raskaus tai aiemmat keisarileikkaukset.

Etinen istukka eli placenta praevia tarkoittaa, että kohdun alaosaan kiinnittynyt istukka peittää osittain tai kokonaan kohdunkaulakanavan sisäsuun. Niin sanotusta marginaalisesta istukasta puhutaan, kun istukan reuna tulee aivan kohdun sisäsuun reunaan.

Keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa istukka todetaan etiseksi noin viidellä prosentilla naisista, mutta se nousee ylöspäin kohdun kasvaessa ja venyttyessä siten, että loppuraskaudessa etistä istukkaa todetaan vain 0,5 prosentilla naisista.

Vajaa kolmannes raskausajan verenvuodosta johtuu etisestä istukasta. Oireena on yleensä kivuton vuoto. Osalla naisista esiintyy lisäksi supistuksia.

Etiselle istukalle altistaa monisynnyttäneisyys, keinoalkuinen raskaus, tupakointi, keisarileikkaus ja kaavinnat. Diagnoosi perustuu ultraäänitutkimukseen. Mikäli istukka on todettu etiseksi, tulee yhdyntää ja voimakasta ponnistelua välttää, koska nämä altistavat verenvuodolle.

Noin viiteen prosenttiin etisistä istukoista liittyy istukan kiinnittymishäiriö eli kiinnikasvaminen kohtulihakseen. Kiinnittymishäiriön riski on vielä suurempi, mikäli potilaalle on aiemmin tehty keisarileikkaus. Koska istukan kiinnittymishäiriö altistaa runsaalle vuodolle synnytyksen yhteydessä, se pyritään diagnosoimaan ultraäänellä jo raskausaikana hoidon optimoimiseksi.

Milloin yhteys lääkäriin?

Alkuraskaudessa (ennen raskausviikkoja 22+0) esiintyvä vuoto on syytä mainita neuvolassa tai hakeutua synnytyssairaalan päivystykseen jos vuoto on runsasta.

Loppuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto, on aina syy hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska vuoto voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta. Mikäli vuoto on niukkaa, verislimaista ja vain pyyhittäessä näkyvää päivystykseen tulee soittaa lisäohjeiden saamiseksi. Mikäli verenvuoto on erityisen runsas, kivut ovat voimakkaat, ja yleisvointi heikkenee, päivystyspoliklinikalle tulee olla heti yhteydessä ja soittaa ambulanssi.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019