Ennenaikainen istukan irtoaminen

Istukka irtoaa ennenaikaisesti joko osittain tai kokonaan noin yhdellä prosentilla raskauksista ennen lapsen syntymää. Noin puolet istukan irtoamisista tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista.

Tyypillisiä oireita ovat vatsakipu ja verenvuoto. Kohtu voi olla pinkeä ja aristava.

Reilu viidennes raskausajan verenvuodosta johtuu istukan ennenaikaisesta irtoamisesta. Istukan ennenaikainen irtoaminen (istukan ablaatio) on merkittävä vaaratilanne syntymättömälle lapselle. Näissä tilanteissa kaiken kaikkiaan kymmenen prosenttia sikiöistä tai vastasyntyneistä joko menehtyy kohtuun tai ensimmäisen elinviikon aikana.

Riskitekijöitä tunnetaan paljon. Yksi merkittävimmistä riskitekijöistä on raskausajan tupakointi, joka kaksinkertaistaa riskin. Mikäli tupakointi lopetetaan alkuraskaudessa, vähenee riski tupakoimattoman tasolle.

Milloin yhteys lääkäriin?

Loppuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto, on aina syy hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska vuoto voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta. Mikäli vuoto on niukkaa eikä siihen liity kipuja eikä supistuksia päivystykseen tulee soittaa lisäohjeiden saamiseksi. Mikäli verenvuoto on erityisen runsas, kivut ovat voimakkaat, ja yleisvointi heikkenee, soittakaa välittömästi ambulanssi ja ilmoittakaa tulostanne sairaalaan

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019