Valkovuoto

Raskauden aikaiset hormonimuutokset saattavat lisätä myös valkovuodon määrää. Runsas valkovuoto saattaa joskus liittyä emättimen tulehdukseen, joka on syytä tutkia.

Emättimessä on aina jonkin verran valkovuotoa, mikä on normaalia. Emättimen limakalvot erittävät nestettä ja kohdunkaula erittää limaa. Valkovuodon määrä ja laatu vaihtelee kuukautiskierron ja raskauden erivaiheissa estrogeenihormonin vaikutuksesta. Valkovuodon lisääntyminen saattaa olla seurausta raskauden aikaisesta hormonimuutoksista, mutta joskus runsas valkovuoto saattaa liittyä emättimen tulehdukseen.

Emättimessä on myös aina jonkin verran bakteereita. Runsas maitohappobakteerikanta on hyödyllinen limakalvojen toiminnalle. Joillekin voi olla apua runsastuneeseen valkovuotoon apteekista saatavista maitohappobakteereja sisältävistä emätinpuikoista, jotka normaalistavat emättimen pH:ta ja bakteerikantaa.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos valkovuotoon liittyy kirvelyä virtsatessa, voimakas paha haju, alavatsakivut, verensekainen vuoto tai muut yleisoireet.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019