Ummetus

Ummetus on yleinen vaiva raskausaikana. Ummetuksesta puhutaan, kun ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmesti viikossa tai jos ulostaminen on hyvin vaikeaa kiinteän ulostemassan takia. Yleensä suoli toimii 8-72 tunnin välein.

Ummetuksen syyt

Mikäli ravinnossa ei ole tarpeeksi kuitua ja nesteitä tai mikäli liikunnan määrä on liian vähäinen, ulostemassan eteenpäin liikkuminen suolistossa hidastuu ja myös nestettä poistuu tällöin liikaa, mikä tekee ulosteesta kovan ja kuivan.

Jotkut lääkeaineet saattavat aiheuttaa ummetusta. Esimerkiksi joillekin raskaana oleville raskausaikana käytettävät rautavalmisteet aiheuttavat ummetusta, samoin osa psyykelääkkeistä. Muutokset päivittäisissä rutiineissa tai elämäntavoissa sekä stressi lisäävät ummetuksen mahdollisuutta. Ärtyneen suolen oireyhtymään liittyy ummetus, joka vuorottelee ripulin kanssa. Suolen toiminta hidastuu myös leikkauksesta toipuessa (esimerkiksi keisarileikkauksen jälkeen).

Hoito

Ummetuksen tärkein hoito on kuitupitoisen ruuan lisääminen, riittävä juominen ja liikunta. Kuituja ravintoon saadaan täysjyväviljoista, leseistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Myös luumulla ja viikunalla on suolen toimintaa lisäävä vaikutus. Joskus kuitulisä voi aiheuttaa alkuvaiheessa vatsan turvottelua ja ilmavaivoja ja aluksi kannattaakin aloittaa pienellä lisäannoksella.

Riittävä nesteen saaminen on tärkeää. Liikuntamuodolla ei ole väliä, normaali kävely riittää hyvin liikunnaksi.Tärkeää on myös huolehtia säännöllisestä ulostamisesta. Ulostamaan kannatta mennä aina ulostamistarpeen tullessa, sillä toistuva pidättäminen johtaa helposti ummetukseen.

Mikäli elämäntapamuutoksilla ei saada ummetusta helpottumaan riittävästi, voi raskausaikanakin käyttää apteekista saatavia ummetukseen hoitoon tarkoitettavia valmisteita. Apteekissa on syytä kertoa raskaudesta tai mahdollisesta imetyksestä.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019