Turvotus

Turvotusta esiintyy valtaosalla raskaana olevista naisista. Turvotus johtuu raskauden aiheuttamasta ylimääräisestä nesteestä elimistössä.

Raskauden aikaisen turvotuksen taustalla ovat raskaudenaikaiset hormonaaliset muutokset sekä verenkierossa kiertävän nestemäärän lisääntyminen. Toisaalta kasvava kohtu painaa lantion verisuonia, jolloin alaraajojen verenkierto hidastuu ja nesteenpoisto kudoksista heikkenee. Alaraajojen turvotusta edesauttaa muun muassa pitkäaikainen istuminen tai seisominen paikallaan. Pystyasennossa oltaessa paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle johtaen jalkojen turvotukseen. Pitkään istuminen puristaa reisien suuria verisuonia, mikä hidastaa tai vaikeuttaa alaraajojen veren- ja imunestekiertoa.

Turvotus yleensä lisääntyy päivän mittaan ja on tyypillisesti pahimmillaan iltaisin. Yöllä raajojen ollessa lepoasennossa turvotus vähenee ja sen sijaan voi esiintyä raajasärkyä.

Loppuraskaudessa voimakkaaseen turvotukseen voi joskus liittyä kipua ja kiristävää tunnetta sekä ihon kutinaa. Alarajojen turvotus on useimmiten vaaratonta ja normaaliin raskauteen liittyvää etenkin silloin, kun turvotusta esiintyy molemmissa alaraajoissa symmetrisesti. Heti synnytyksen jälkeen turvotus voi aluksi lisääntyä, mutta se vähenee yleensä nopeassa tahdissa äidin päästessä taas normaalisti liikkumaan.

Turvotuksen ehkäisy ja hoito

Koko raskauden ajan kannattaa juoda runsaasti vettä ja suosia vähäsuolaisia ruokia. Jalkojen kohoasennossa pitäminen, rauhallinen liikunta (esimerkiksi kävely, venyttely) voivat myös olla hyödyksi. Jalkojen turvotusta voi yrittää ehkäistä käyttämällä polvi- tai reisipituisia tukisukkia. Nesteenpoistolääkkeitä ei tule käyttää raskauden aikana, koska ne voivat vaikuttaa haitallisesti istukan toimintaan. Ruokavaliosta ei kuitenkaan tarvitse karsia luonnollisia nesteenpoistajia, kuten ananasta, mansikkaa, vihreää teetä.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos alaraajan turvotusta ja kipua esiintyy vain toisessa jalassa, on laskimotukoksen mahdollisuus olemassa ja on hyvä hakeutua lääkäriin.

Jos raskauden loppupuolella (yli 22 raskausviikkoa) ilmaantuu lyhyessä ajassa (muutamissa päivissä) ympärivuorokautista runsasta turvotusta jalkojen lisäksi myös muualle vartaloon ja kasvoihin, ota yhteys neuvolaan, jossa tarkistetaan verenpaine ja valkuaisvirtsaisuus. Jos turvotuksen mukana on sekä verenpaineen nousua että valkuaisvirtsaisuutta, voi se olla viite pre-eklampsiasta.

Ranteen alueella turvotus voi aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän, joka usein oireilee sormien puutumisena etenkin öisin.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019