Rokotukset raskauden aikana

Rokotuksia suositellaan tilanteissa, joissa raskaus altistaa taudin saamiselle, altistus on jo tapahtunut, matkustettaessa suuren riskin alueille tai raskaana olevan rokottamisella voidaan suojata vastasyntynyttä.

Imetys ei ole este äidin tai vauvan rokotuksille. Vahingossa annettu ei-suositeltu rokote ei ole aihe raskauden keskeytykseen.

Inaktivoituja mikrobeja sisältävät rokotteet

A-hepatiittirokotetta suositellaan annettavaksi, mikäli matkustaa maahan, jossa A-hepatiittia jatkuvasti esiintyy. Samoin suositellaan annettavaksi poliorokote, jos on tiedossa taudille altistuminen. Näihin rokotteisiin ei ole havaittu liittyvän haitallisia vaikutuksia raskauden aikana.

B-hepatiittirokotetta (puhdistettu antigeeni) suositellaan annettavaksi altistumistilanteessa ja B-hepatiitin suhteen riskiryhmille. B-hepatiittirokotteeseen ei ole havaittu liittyvän lisääntynyttä riskiä raskauskomplikaatioille.

Influenssarokotetta (puhdistettu antigeeni) suositellaan, koska raskaana oleva sairastuu herkemmin influenssaan ja taudinkuva voi olla tavallista rajumpi, jopa hengenvaarallinen. Jos äidillä on jokin perustauti, hänellä on viisinkertainen riski sairastua vakavaan influenssaan. Influenssa lisää myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu influenssarokote suojaa myös syntyvää lasta kuuden kuukauden ikään saakka. Influenssarokote ei lisää epämuodostumia tai sikiöhaittoja.

Eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältävät rokotteet

Eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältäviä rokotteita suositellaan välttämään; näitä ovat vesirokkorokote, MPR (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko)-rokote ja keltakuumerokote. Mikäli kuitenkin matkustaa raskauden aikana keltakuumealueelle tai muuten altistuu taudille, tulee keltakuumerokote antaa, koska tautiin sairastuminen on äidille ja sikiölle vaarallisempaa kuin rokottamatta jättäminen.

Mikrobin osia sisältävät rokotteet

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-rokote on mikrobin osia sisältävä rokote. Se tulee antaa, jos edellinen tehoste ei ole voimassa (yli 10 vuotta) ja raskaana oleva saa eläimen pureman tai suuren likaisen haavan. Rokote on todettu turvalliseksi raskauden aikana.

Lu​e lisää raskaudesta ja rokotuksista

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019