Peräpukamat

Peräpukamat ovat peräaukon ympärillä olevia laskimolaajentumia. Ne ovat yleisiä raskauden aikana. Pitkään seisominen, ummetus ja ylipaino edesauttavat niiden syntymistä.

Peräpukamat ovat yleisiä raskauden aikana ja erityisesti synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana kohdun kasvu aiheuttaa painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Paine heikentää ja estää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta. Myös raskaushormonit aiheuttavat lihaksiston veltostumista myös peräaukon ympärillä, jolloin kehon nestepitoisuus on tavallista suurempi. Näiden seurauksena peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, mikä altistaa peräpukamien syntymiselle. Vaikka raskausaikana ei olisi peräpukamia, niitä voi ilmaantua vasta synnytyksen jälkeen. Ponnistusvaiheessa peräaukon laskimoihin syntyy kova paine, mikä saa laskimosuonten kudoksen venymään. Useimmiten peräpukamat ovat itsestään paranevia, mutta ne uusiutuvat usein.

Oireet

Peräpukamat voivat olla oireettomia tai oireita voi esiintyä vaihdellen eri aikoina. Yleisin peräpukamien oire on kirkas verenvuoto ulostamisen jälkeen ja paperiin pyyhkiessä. Lisäksi ne voivat aiheuttaa poltetta, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon ympärillä. Jos peräpukamat kipeytyvät, on pukaman sisällä tapahtunut verenpurkauma tai peräaukon suulle on syntynyt haavauma. Peräpukamat voivat olla kookkaita ja niitä voi esiintyä useita. Peräpukamat voivat luiskahtaa peräaukosta ulos. Useimmiten ne palautuvat itsestään takaisin, mutta joskus niitä voi joutua työntämään sormin ja joskus ne voivat jäädä pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Hoito

Tärkein hoito on ummetuksen ennalta ehkäisy. Ummetusta voidaan vähentää ulostetta pehmentävällä kuitupitoisella ruokavaliolla. Myös apteekista saatavia ummetusta ehkäiseviä lääkevalmisteita voi käyttää raskauden aikana.

Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Hyvällä hygienialla voi välttyä epämiellyttävältä polttelulta ja kutinalta. Pesu päivittäin ja aina ulostamisen jälkeen on suositeltava. Kuivatessa ei saa hangata vaan kuivaus taputellen. Joskus istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta. Apteekista saatavia peräpukamien hoitoon käytettäviä tuotteita voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana tilapäisesti. Pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Apteekissa on syytä ilmoittaa olevansa raskaana tai jos imettää. Ulos luiskahtaneiden pukamien takaisin työntämiseen ei liity riskejä. Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Peräpukamien yleisin kirurginen hoito on kumirengashoito. Leikkaushoito on harvoin tarpeellinen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli verenvuoto on runsasta, peräpukamista aiheutuva haitta on päivittäistä omahoidosta huolimatta tai sisään työnnetyt pukamat eivät pysy sisällä on syytä ottaa asia esille neuvolalääkärivastaanotolla. Äkillinen kova kipu on merkki peräpukaman kureutumisesta, jolloin voit ottaa yhteyttä suuoraan terveysaseman päivystykseen.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019