Närästys

Närästys on tavallinen vaiva raskauden aikana. Sen yleisin syy raskausaikana on kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu.

Närästys johtuu yleisimmin vatsaontelon paineen kasvusta. Paineen kasvu johtuu mahalaukkuun kohdistuvasta aiempaa suuremmasta ulkoisesta paineesta sen laajentuessa ruokailun jälkeen. Samalla hormonitoiminta johtaa ruokatorven sulkijalihaksen löystymiseen, mikä voi johtaa mahalaukun sisällön sulamista edistävän happaman nesteen karkaamiseen ruokatorven puolelle. Tämä neste sisältää runsaasti erilaisia entsyymejä, jotka ruokatorven seinämän kanssa kontaktiin joutuessaan aiheuttavat tulehduksenkaltaisen ärsytysreaktion, jonka aistii närästyksenä.

Oire voi tuntua poltteluna, pistelynä keskellä ylävatsaa tai heti rintalastan takana. Röyhtäilyn seurauksena voi nieluun saakka tulla mahalaukun sisältämää nestettä, joka tuntuu happamana makuna suussa tai poltteluna nielussa. Tyypillisesti oireilu voi pahentua makuuasennossa tai eteenpäin kumartuessa.

Närästystä voi yrittää lievittää syömällä aiempaa pienempiä ruokamääriä kerralla sekä välttämällä voimakkaasti maustettuja, rasvaisia ja paistettuja ruokia. Raskasta ruokailua on syytä välttää juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta mahalaukku olisi ehtinyt jo lähteä tyhjentymään ennen makuulle menoa eikä mahalaukun suun sulkijalihakseen kohdistuisi enää niin voimakasta painetta kuin heti aterioinnin jälkeen.

Maatessa oikealla kyljellä, mahalaukku pääsee helpommin tyhjenemään kuin vasemmalla kyljellä levätessä. Ylävartalon ollessa kohoasennossa painetta ruokatorveen päin on vähemmän. Nämä asennot voivat helpottaa oireilua makuuasennossa. Oiretta voi yrittää lievittää esimerkiksi apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla, joiden tarkoituksena on lievittää ruokatorven ja mahalaukun ärsytystä. Pyydä kuitenkin apua farmaseutilta ja kerro hänelle tilanteestasi, sillä hän osaa kertoa sinulle valikoimista tarkemmin ja auttaa valitsemaan juuri tilanteeseesi sopivan tuotteen. Osa närästystä helpottavista valmisteista ovat reseptilääkkeitä. On myös tärkeää, että kerrot neuvolassa sinua hoitaville henkilöille oireestasi.​​

Milloin yhteys lääkäriin?

​Raskauden ​aikanakin voi olla myös muita mahalaukun tai ruokatorven sairauksia, jotka oireilevat hyvin samalla tavoin kuin närästys. On syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli et saa oireita lievittymään edellä mainituin omahoitokeinoin muutamassa viikossa tai närästykseen liittyy voimakasta jatkuvaa ylävatsakipua.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019