Kipu lantion alueella

Raskauden aikana kipua lantion alueella kutsutaan häpyliitoskivuksi. Kipu johtuu raskaushormonien aiheuttamasta häpyliitoksen löystymisestä. Synnytyksen jälkeen kipu helpottaa ja häviää yleensä muutaman kuukauden kuluessa.

Häpyliitoskipu

Häpyliitos eli symfyysi liittää lantiorenkaan etuseinämän luut yhteen. Liitoksessa on rustoa ja nivelsiteitä. Raskaushormonien, pääosin relaksiinin, vaikutuksesta häpyluuliitos alkaa löystyä jo ensimmäisen raskauspuoliskon aikana ja lisääntyy vielä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Löystyminen on tarkoituksenmukaista, sillä elimistö alkaa valmistautua synnytykseen ja lantiorengas joustaa sikiön koon mukaan.

Oireet

Liitoksen löystyminen ja siitä seuraava liike voi aiheuttaa kipua lantiorenkaan alueelle raskauden aikana. Häpyliitos on usein aristava sitä painettaessa. Tyypillistä ns. symfyysikipua ovat kipu alaselässä, häpyliitoksen (symfyysin) alueella, alavatsalla, reisissä tai nivustaipeissa. Raskauden loppupuolella kipu voi jopa rajoittaa kävelyä ja pystyasennossa oleminen on hankalaa. Kivun ja lonkkien muuttuneen asennon vuoksi raskaana olevan kävely muuttuu usein ns. ankkakävelyksi. Häpyliitoksen kipu ei yleensä koskaan ole este alatiesynnytykselle. Synnytyksen jälkeen voimakas kipu liittyy useimmiten alaraajojen liikuttamiseen. Häpyluuliitoksen repeämä on nykyisin erittäin harvinainen raskauden tai synnytyksen aikana. Mikäli vaikea repeämä tulee, se voidaan kirurgisesti korjata.

Hoito

Lepo helpottaa oireita. Liikkuminen on sallittua kivun sallimissa rajoissa. Kipu on tyypillisesti voimakkain liikkeelle lähtiessä, mutta usein jonkin verran helpottuu liikkeen jatkuessa. Kylkiasennossa nukkuessa voi laittaa tyynyn polvien väliin, lonkkien asennon parantamiseksi. Voimakkaaseen kipuun voi ottaa kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia.

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli lantiorenkaan ja alaselän kipuun liittyy alaraajojen puutumista ja tunnottomuutta tai kipu on niin voimakas, että se rajoittaa jokapäiväistä elämää ja omat särkylääkkeet eivät auta on syytä ottaa asia esiin neuvolassa. Neuvolasta käsin tehdään hoidon tarpeen arvio ja voit saada tarvittaessa voimakkaampien kipulääkkeiden reseptin.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019