Kaatuminen raskauden aikana

Kaatuminen on yleinen pelko raskaana olevalle. Tavalliset kaatumiset polvilleen tai istualleen aiheuttavat hyvin harvoin ongelmia. Sen sijaan korkea-energinen isku suoraan kohti kohtua tai vatsaa voi olla sekä sikiölle että äidille haitallinen. 

Raskaudenkannalta ulkoinen haitallinen tapahtuma edellyttää yleensä korkea-energistä iskua/voimaa suoraan kohtuun (esimerkiksi auto-onnettomuus tai puristuminen). Varsin tavalliset kaatumiset polvilleen tai istualleen aiheuttavat hyvin harvoin ongelmia raskauden aikana. Mikäli raskaana oleva kaatuu polvilleen tai istualleen (matala energinen vamma), ei yhteydenotto sairaalaan ole yleensä välttämätön vaan kotona tilanteen seuraaminen riittää.

Sikiön normaali liikkuminen kaatumisen jälkeen on useimmiten hyvä merkki, että kaikki on hyvin.

Korkea-energisissä vammoissa eli jos kaatuminen tapahtuu suoraan vatsalleen tai vatsaan kohdistuu suora isku, on synnytyssairaalan päivystykseen oltava yhteydessä. Korkea-energiseen vammaan liittyy veriryhmäimmunisoitumisen riski. Veriryhmältään Rh-negatiivinen raskaana oleva tarvitsee veriryhmäimmunisaatiota ehkäisevän suojauksen. Rh-positiivisella riskiä ei ole, eikä suojausta tarvita.

Jos kaatumisen tai iskun jälkeen esiintyy supistelua ja/tai verenvuotoa raskaana oleva otetaan sairaalaseurantaan vähintään vuorokaudeksi. Jos supistuksia eikä verenvuotoa esiinny, ja sikiön vointi on ultraäänellä ja sydänäänirekisteröinnillä tarkistettuna hyvä sairaalaseurantaa ei tarvita.

Milloin yhteys lääkäriin?

  • Matala-energinen vamma, minkä jälkeen esiintyy supistuksia ja veristä vuotoa.
  • Korkea-energinen vamma ja raskaana olevan veriryhmä on Rh-negatiivinen raskausviikoista riippumatta.
  • Korkea-energinen vamma ja raskausviikot ovat yli 23 veriryhmästä riippumatta.
 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019