Käden puutuminen

Raskauden loppupuolella saattaa esiintyä ranteen ja kämmenen alueen puutuneisuutta ja joskus myös kipua. Jos puutuneisuutta esiintyy voi raskaana olevalla olla rannekanavaoireyhtymä.

Rannekanavaoireyhtymä

Ranteen ja kämmenen alueen puutuneisuus ja mahdollinen kipu johtuu yleensä turvotuksen aiheuttamasta ranteen alueella kulkevan keskihermon pinnetilasta. Hermo on puristuksissa niin sanotussa rannekanavassa, joten tilaa kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi. Tällainen hermopinne voi syntyä myös ranteen tai sormien toistuvan yksitoikkoisen rasituksen seurauksena.

Oireet

Keskihermon pinnetilan oireisiin kuuluu puutuminen ensisijaisesti peukalon, etu- ja keskisormen alueella, mutta puutumisalue voi olla myös vain yksi sormi. Tyypillistä on, että oireet ilmenevät öisin ja käsien ravistelu lievittää niitä. Puutumista voi esiintyä myös esim. näppäimistöä käyttäessä tai autolla ajaessa. Sormien hienomotoriikka voi ohimenevästi häiriintyä ja tavarat saattavat pudota käsistä, kun puristusote sormien välissä heikkenee.

Hoito

Raskauden aikana kehittyvä rannekanavaoire paranee pääsääntöisesti itsestään raskauden jälkeen. Oireita voi vähentää välttämällä puutumista provosoivia ranteen asentoja ja ranteen voimakasta rasitusta. Jos yölliset oireet ovat hankalat, voidaan kokeilla rannelastaa öisin. Lasta estää ranteen koukistumisen yön aikana ja usein helpottaa oireita. Leikkaushoito raskauden aikana on hyvin harvoin tarpeen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos puutumisen lisäksi esiintyy häiritsevää, jatkuvaa kipua tai sormien puristusvoima selvästi heikkenee, ota yhteyttä ensisijaisesti neuvolalääkärin, joka arvio tarpeen jatkotutkimuksille.

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019