Foolihappo ja raskaus

Riittävä foolihapon saanti vähentää synnynnäisten epämuodostumien, erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Suomalaisten folaatin saanti ravinnosta jää vähäiseksi ja siksi hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi käyttää folaattilisää.

​​​​​

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, mikä vitamiinivalmisteissa on foolihappo muodossa. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Folaatin lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.

Kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan 0,4 milligramman foolihappolääkitystä. Lääkitys pitäisi aloittaa 1–3 kuukautta ennen raskautta. Foolihappolisän käyttöä suositellaan 12. raskausviikkoon saakka. Foolihapon hyödyntämisen kannalta riittävä B12 -vitamiinin saanti on tärkeä.

Follihapon saantia suuremmilla annoksilla on tarpeen hermostoputken sulkeutumishäiriöiden ehkäisyssä jo raskauden suunnitteluvaiheesta. Päivittäin yksi milligramma foolihappoa tabletteina tarvitaan, jos äiti sairastaa epilepsiaa, diabetesta, keliakiaa, kroonista suolistotulehdusta tai aiemmin on esiintynyt runsasta alkoholinkäyttöä tai ruokavalio on erittäin yksipuolinen. Lisäksi lihavuusleikattujen tulee käyttää Foolihappoa korotettua annosta läpiraskauden. Päivittäin neljä milligrammaa foolihappoa tarvitaan, jos perheessä on aiemmin ollut (vanhempien yhteisellä lapsella tai jommankumman vanhemman lapsella eri puolison kanssa tai äidillä tai isällä itsellään) keskushermostoputken sulkeutumishäiriö.

Suurempia annoksia tulee käyttää e​nsimmäisen raskauskolmanneksen loppuun asti eli 12. raskausviikkoon saakka. Lääkityksen on tapahduttava lääkärin valvonnassa. Ennen foolihappolääkityksen aloittamista sekä tarvittaessa myös sen aikana on hyvä varmistaa laboratoriokokeella, ettei ole B12-vitamiinin puutetta. Lisätietoa foolihaposta ja sen käytöstä saat alla olevista linkeistä.

Lue lisää:

 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019