Zika

Zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysen välityksellä. Viruksen on todettu aiheuttavan mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä. Raskaana olevan ei tulisi  matkustaa epidemia-alueelle.

​​​​
​​Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun ja sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös mm. dengue- ja chikungunyaviruksia. Zikavirusta on esiintynyt aikaisemmin Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Vuodesta 2007 alkaen virus on levinnyt Tyynenmeren saarilla ja 2014 alkaen vauhdilla Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tapauksia on myös Pohjois-Amerikassa jo kuvattu.  Zikaviruksen leviäminen edelleen uusille alueille on erittäin todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti. 

Zikavirus tarttuu ensisijaisesti hyttysten välityksellä, ja vain yksittäisiä seksin välityksellä tapahtuneita tartuntoja on raportoitu. Oireiden alkamisen jälkeen zikavirusta on verenkierrossa keskimäärin noin viikon, virtsassa noin 1-2 viikkoa, mutta siemennesteessä pidempään. Viruksen säilymisen kestoa siemennesteessä taudinaiheuttamiskykyisenä ei tiedetä. Virus häviää elimistöstä ajan mittaan eikä se voi tulevissa raskauksissa aiheuttaa sikiölle vaurioita.

Taudin itämisaika on 3-12 päivää. Zikavirusinfektion oireita ovat kuume, silmän sidekalvotulehdus, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut. Tauti on useimmiten lieväoireinen tai jopa oireeton, ja vaatii harvoin sairaalahoitoa. 

Zikavirus voidaan osoittaa veri- tai virtsanäytteestä. Veressä virusta on noin viikon oireiden alkamisen jälkeen, virtsassa jopa kuukauden. Tuoreessa zikavirusinfektiossa muodostuu myös zikavirusvasta-aineita, jotka tosin voivat ristireagoida myös mm. dengue- ja chikungunya- vasta-aineiden kanssa.

Zikavirusinfektion on raportoitu aiheuttavan synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä (lähinnä mikrokefaliaa, pienipäisyyttä) sikiölle, mikäli äiti on altistunut infektiolle raskauden aikana. Zikavirusta on osoitettu myös lapsivedestä ja sikiön aivokudoksesta.

Zikavirusinfektioon ei ole vielä spesifistä rokotetta, eikä spesifistä lääkehoitoa ja hoito on oireenmukainen. Raskaana olevia naisia suositellaan välttämään raskauden kestosta riippumatta matkoja epidemia-alueille, missä zikavirus leviää aktiivisesti. Jos matka on välttämätön tai raskaana oleva on parhaillaan epidemia-alueella, on tärkeää suojautua hyttysen pistoilta pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin, hyttysverkoilla ja kaikissa raskauden vaiheissa turvallisilla hyttyskarkotteilla. 

Miehelle suositellaan aktiiviselta zikaepidemia-alueelta palaamisen jälkeen kondomin käyttöä raskaana olevan kumppaninsa kanssa koko loppuraskauden ajan. Raskautta suunnittelevan kumppaninsa kanssa miehelle suositellaan kondomin käyttöä 6 kuukauden ajan oireiden päättymisen jälkeen, jos miehellä on laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio tai jos miehellä on ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita. 

Spesifinen tutkiminen ei yleensä ole tarpeen epidemia-alueelta palaavalta oireiseltakaan matkailijalta, vaan muut taudit tulisi ensin sulkea pois. Käytännössä päivystysaikana näytteenottoon on tarvetta vain harvoin.

Tiedot zika-viruksen leviämisestä ja hoito-ohjeista päivittyvät sitä mukaan kun tieto viruksesta lisääntyy.

Lue lisää:

Zika (THL)

Tietoa Zikaviruksesta usealla kielellä (WHO)Edellinen sivuOsion aloitussivulle

 


 

Päivitetty  22.10.2019