Toksoplasmoosi

​​

Toxoplasma gondii on kissassa elävä loinen, joka lisääntyy suolistossa ja kissa erittää suuria määriä toksoplasman tartuttavia ookystia ulosteeseen. Kissan eritteiden välityksellä ookystat siirtyvät maaperään ja edelleen kasviksiin ja nautaeläimiin. Ihminen voi saada toksoplasman syömällä huonosti kypsennettyä naudan, sian tai lampaan lihaa tai kontaminoituneita vihanneksia, marjoja tai vettä. Tartunta käsien välityksellä kissan hiekkalaatikosta, maasta tai kasveista on myös mahdollinen. Noin 20 prosenttia suomalaisista on sairastanut taudin aiemmin. Toksoplasmoosi on useimmiten oireeton mutta saattaa aiheuttaa yleisoireita kuten pientä kuumeilua, väsymystä, kaulan tai takaraivon imusolmukkeiden turpoamista. Diagnoosi tehdään vasta-ainemäärityksellä.

Raskauden aikainen ensi-infektio on sikiölle vaarallinen. Sikiön tartuntavaara on alle 10 prosenttia ensimmäisessä raskauskolmanneksessa ja yli 70 prosenttia viimeisinä raskausviikkoina. Raskaana olevan infektioon liittyy suurentunut keskenmenon ja ennenaikaisuuden riski. Loppuraskaudessa taudinkuva on lievempi. Sikiön infektio voi aiheuttaa synnynnäisen toksoplasmoosin, johon liittyy hydro- tai mikrokefaliaa, aivojen kalkkeumia, silmävaurioita, älyllistä kehitysvammaisuutta. Infektio jatkuu syntymän jälkeen kroonisena ja vaurioittaa lisää vuosikymmenien ajan.

Raskausaikana hyvä käsihygienia ruoan käsittelyn yhteydessä on tärkeää. Kasvikset on syytä pestä perusteellisesti ja raaka liha kypsentää kunnolla. Puutarhatöiden yhteydessä käsineiden käyttö on suositeltavaa ja kissanhiekkaa on syytä välttää.​

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019