Influenssat ja muut virukset

Influenssa on vaarallinen odottavan äidin ja syntyvän lapsen terveydelle. Kausi-influenssa rokotusta suositellaan kaikille, erityisesti raskaana oleville.

​​

Influenssa on virustauti, jonka aiheuttavat influenssa A-, B- tai C-virukset. A- ja B-virukset ovat tyypillisesti merkittävämpiä ja ne aiheuttavat vuosittain esiintyvät influenssaepidemiat. Influenssa epidemiat esiintyvät Suomessa yleensä joulu-huhtikuun välisenä aikana.

Tavallisesti influenssaan sairastuu vuosittain 5–15 prosenttia väestöstä, myös raskaana olevista naisista. Influenssa aiheuttaa vaaran raskaana olevan naisen ja syntyvän lapsen terveydelle. Vaaran vähentämiseksi on olemassa tehokas keino - ​rokotus. Kausi-influenssa rokotus on osoitettu turvalliseksi sekä äidille että sikiölle.

Influenssaa ei voida erottaa pelkästään oireiden perusteella luotettavasti tavallisesta flunssasta. A- ja B-virukset voidaan osoittaa nenänielunäytteestä pikatestillä.  Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aloitetulla lääkityksellä voidaan lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa. Ennaltaehkäisevällä rokotuksella influenssa voidaan estää.

Lue lisää:

Raskaana olevien influenssarokotukset (THL)​

Ajantasainen influenssakatsaus (THL)

Influenssarokotus on tärkeä suoja raskausaikana (Potilaan lääkärilehti)

Influenssa (Terveyskirjasto)


 

Edellinen​ sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  22.10.2019