Infektiot ja raskaus

​​​​​​​​​​
pic GBS eli B-ryhmän streptokokki

GBS eli B-ryhmän strepotokokkibakteeria löytyy 15-40 prosentilla naisista synnytyskanavasta. Antibiootti estohoito annetaan synnytyksen aikana kaikille äideille, joilla todetaan GBS.  ​​

pic Hepatiitti

B- ja C hepatiitit tulee huomioida raskauden aikana sekä synnytyksen suunnittelussa ja hoidossa.

pic Herpes

Herpes ei yleensä aiheuta raskauden aikana ongelmia. Jos taudin uusiutumisjaksoja esiintyy aloitetaan loppuraskaudessa estolääkitys.

pic Hiv-infektio

Hiv- positiivisuus ei ole este raskaudelle. Tarkalla seurannalla ja hyvällä lääkityksellä voidaan tartunta äidistä sikiöön estää.

pic Influenssat ja muut-virukset

Normaali kausiflunssa ei ole sikiökehityksen kannalta haitallinen. Influenssa sen sijaan voi olla uhka odottavan äidin ja lapsen terveydelle. Kaikille raskaana oleville suositellaan kausirokotusta.

pic Listerioosi

Listerioosi on harvinainen raskauden aikana. Raskauden aikana on hyvä välttää tyhjiöpakattuja kaloja sekä osaa maitotaloustuotteita.

pic Rokkotaudit

Nykyisinkin vielä yleiset vesi- ja parvorokko ovat haitallisia raskauden aikana.

pic Sytomegalovirusinfektio

Sytomegalovirustartunta on raskauden aikana harvinainen. Taudin oireet ovat normaalin flunssan kaltaisia, usein lieviä.

pic Toksoplasmoosi

Hyvä käsihygienia on keskeistä toksoplasmoosin ehkäisyssä raskauden aikana.

pic Zika

Zikavirus leviää ensisijaisesti hyttysen välityksellä. Raskaana olevien tulisi välttää matkustusta alueelle, jossa virusta esiintyy.

Muualla Terveyskylässä

Bakteereja, joihin tavallisesti hoidossa käytetyt antibiootit eivät tehoa, kutsutaan moniresistenteiksi.  Moniresistentteihin bakteereihin luetaan muun muassa metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus (MRSA), vankomysiinille resistentti enterokokki (VRE), erittäin laajakirjoista beetalaktamaasia tuottavat (ESBL) enterobakteerilajit, kuten ESBL-E. coli tai ESBL-Klebsiella pneumoniae, tai karbapenemaasia tuottavat (CPE) enterobakteeri-lajit, kuten CPE-E. coli tai CPE-Klebsiella pneumoniae.​ Lisätietoa aiheesta Infektiotalosta.