Miten turvata imetys, jos vauva tarvitsee lisämaitoa?

Joskus vauva tarvitsee ensimmäisinä elinpäivinään imetyksen lisäksi lisämaitoa lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi jos vauvalla on matala verensokeri tai paino on laskenut liikaa. On tärkeää varmistaa, että imetys siitä huolimatta saa hyvän alun.

Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa

Ihokontaktissa olevat vauvat hamuilevat enemmän, imevät enemmän rintaa ja imetys käynnistyy paremmin. Jos vauva on kanssasi, pidä häntä paljon ihokontaktissa, kunnes imetys tuntuu sujuvan. Vauvaa voi pitää ihokontaktissa äiti, toinen vanhempi tai äidin tukihenkilö. Jos vauva alkaa hamuilla, on äidin hyvä ottaa hänet rinnalle imemään.

Imetä vauvaa aina kun tämä hamuilee

Rinta tarvitsee nyt paljon stimulaatiota, jotta maitomäärä saadaan lisääntymään. Tunnistatko, milloin vauva on valmis syömään?

Lue lisää vauvan nälkäviesteistä sivulta:

Mitä enemmän lisämaidoista on äidin omaa maitoa, sitä parempi. Lypsäminen on myös loistava tapa vauhdittaa maitomäärän kasvua.

Vältä tuttia, jos mahdollista

Tutti on vauvan tuki ja turva, jos hän joutuu olemaan erossa äidistään lastenyksikössä. Jos vauva on kanssasi, kannattaa tutti toistaiseksi laittaa syrjään. Rinta tarvitsee nyt paljon stimulaatiota tuottaakseen paljon maitoa, ja vauvan kaikki mahdollinen imu kannattaa antaa rinnalle.

Vältä tuttipulloa, jos mahdollista

Tuttipullolla vauva saa helposti syötyä maitoa erittäin nopeasti. Vauva saattaakin päätellä, että rinnalla on turha imeä, tuttipullolla maidon saa helpommin. Tuttipullon käyttö saattaa myös huonontaa vauvan imuotetta ja suotta tehdä imetyksestä kivuliasta.

Lisämaidot voi syöttää tuttipullon sijaan hörpyttäen. Hörpyttämiseen voi käyttää pientä lääkelasia, lusikkaa tai neulatonta ruiskua. Voit katsoa videon hörpyttämisestä.

Miten pääsen eroon lisämaidosta?

Yleensä sairaalassa aloitetut lisämaidot voi lopettaa viimeistään sitten, kun maito on noussut rintoihin ja vauva imee rintaa tehokkaasti. Joskus tästä tehdään poikkeuksia lääketieteellisistä syistä. Keskustele sairaalassa tai neuvolassa lisämaitojen lopettamisesta ja pyydä yksilöllinen ohje.

Yleisohje lisämaitojen vähentämiseen alle viikon ikäisellä vauvalla

Jos vauva on saanut synnytyssairaalassa pieniä määriä lisämaitoa, voi lisämaidon tarve loppua nopeasti, kun äidin oma maitomäärä lisääntyy. Jos korvikkeen määrä on alle 40 ml per ateria, äidillä on normaalit maidonnousun tuntemukset ja imetyksen turvamerkit täyttyvät, voi lisämaidot lopettaa kerralla.

Jos lisämaitoja menee yli 40 ml per ateria tai yli 320 ml vuorokaudessa, vähennetään niiden määrää asteittain. Lisämaitoja vähennetään kymmenen ml/syöttökerta. Määrää vähennetään joka toinen päivä.

Imetystä tulee samanaikaisesti tehostaa ja tarkkailla imetyksen turvamerkkejä. Ota yhteys lapsivuodeosastolle, jos imetyksen turvamerkit eivät täyty tai vauva ei tunnu imevän rintaa tehokkaasti.

lisämaito; ihokontakti; imetys; imetyksen turvamerkit

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019