Mistä tiedän, että maito riittää?

Vauvan saaman maitomäärän riittävyyttä arvioidaan imetysten ja vauvan eritysten sekä painon kehittymisen avulla.

Miten maitoa muodostuu?

Maitoa muodostuu juuri niin paljon kuin sille on kysyntää. Eli mitä useammin vauva imee rintaa tai äiti lypsää maitoa, sitä enemmän maitoa muodostuu.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana. Syntymän jälkeen vauva luo imemällä maidolle kysyntää, jolloin maidontuotanto entisestään vilkastuu.

Mitä useammin vauva imee tai äiti lypsää rintoja, sitä enemmän maitoakin muodostuu

Onkin tärkeää, että rinta saa varsinkin ensipäivinä mahdollisimman paljon stimulaatiota – joko vauvan imua tai lypsämistä, jotta maitoa myöhemmin muodostuu mahdollisimman paljon.

Mitä tyhjempi rinta on, sitä nopeammin rinta täyttyy. Tiheästi rinnalla käyvä lapsi saattaa saada kerralla vähemmän maitoa, mutta vuorokauden aikana saatu maitomäärä on suurempi kuin harvoin rinnalla käyvän lapsen. Älä siis odota, että rinta täyttyisi imetysten tai lypsyjen välillä vaan imetä vauvaa aina, kun tämä osoittaa siihen halukkuutta.

Imetyksen t​urvamerkit

Joskus imettävä äiti saattaa olla huolissaan maidon riittävyydestä, jolloin vauvalle tulee helposti annettua lisämaitoa. Imetyksen jälkeen vauva saattaa hotkaista reilusti maitoa tuttipullosta ja nukkua sen jälkeen pitkään tyytyväisenä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei vauva olisi saanut tarpeeksi maitoa. Lisämaidon antaminen todennäköisemmin aiheuttaa äidinmaidon riittämättömyyden, jonka vuoksi lisämaidon antamista ilman lääketieteellistä syytä tulisi välttää.

Joskus taas vauva tuntuu imevän koko ajan. Hänellä saattaa olla tulossa hampaita, tiheän imun kausi tai joku muu "vaihe", joita vauvalla on vähän väliä. Myös eroahdistus äidistä saattaa aiheuttaa jatkuvaa imemistä. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, ettei vauva olisi saanut maitoa tarpeeksi.

Vauva saattaa myös vaikuttaa ajoittain tyytymättömältä imetyksen jälkeen.

Joskus tyytymättömyyden syy selviää, joskus ei. Tällaisessa tilanteessa ei ole syytä hätääntyä, vaan kannattaa kokeilla imettää vauvaa ensin uudestaan.

Milloin yhteys neuvolaan?

Jos imetyksen turvamerkit eivät täyty tai olet huolissasi maidon riittävyydestä kasvata maidonmäärää tehostamalla imetystä ja ota yhteyttä neuvolaan. Jos vauva on alle viikon ikäinen, soita lapsivuodeosastolle.

Miten äidinmaitomäärää voi kasvattaa?

 • Pidä vauvaa jatkuvassa ihokontaktissa. Myös toinen vanhempi tai muu aikuinen voi ottaa vauvan ihokontaktiin.
 • Imetä vauvaa mahdollisimman tiheästi, vähintään 10–12 kertaa vuorokaudessa. Varmista, että tunnistat vauvan hamuilun. Ota vauva rinnalle jo pienestä hamuilusta.
 • Vältä tuttia. Kaikki imeminen kannattaa nyt tarjota rinnalle, jotta maitoa alkaa erittyä enemmän.
 • Vaihda rintaa tiheästi saman imetyskerran aikana. Kun nielemistä kuuluu harvemmin tai vauva alkaa olla unelias, vaihda rintaa.
 • Kuuntele mieluisaa musiikkia, se auttaa maitoa herumaan paremmin.
 • Purista rintaa laajalla otteella vauvan imiessä.
 • Lypsä maitoa imetyksen lisäksi. Mitä useammin lypsät, sitä suuremmaksi maitomäärä kasvaa. Tarjoa lypsyt vauvalle lusikalla tai kupilla hörpyttämällä.
 • Jos vauva on unelias rinnalla, voit käyttää imetysapulaitetta tai lypsää maitoa suoraan vauvan suuhun.
 • Pyydä herkästi apua lapsivuodeosastolta tai terveydenhoitajalta. Voit kysyä myös toisilta äideiltä, miten he ovat saaneet maitoa paremmin herumaan.
 • Älä ole huolissasi, vaikka lypsymäärät olisivat alussa pieniä tai rinnat tuntuisivat tyhjiltä. Maitomäärä kasvaa aina viiveellä.
 • Nuuhki ja nauti vauvastasi. Maitomäärä kyllä kasvaa pian.
 

Kyllä

Päivitetty  15.10.2019