Raskauden alkaminen

Raskauden alkaminen vaatii monta oikein etenevää tapahtumaa ennen kuin raskaushormonia alkaa muodostua. Raskauden alkaminen edellyttää naisella munasolun irtoamisen ja miehellä riittävän siittiötuotannon.

Jotta raskaus voisi alkaa, on munasolun munasarjassa kypsyttävä ja irrottava, eli ovulaation täytyy tapahtua. Munanjohdin "kalastaa" irronneen munasolun, jonka hedelmöittämiseksi yksi siittiö läpäisee munasolun kuoren. Hedelmöittynyt munasolu alkaa jakautua alkioksi ja kulkeutuu munanjohtimesta kohtuun. Siellä alkio kiinnittyy kohtuun jo monisoluisena, niin sanottuna blastokystinä. Kiinnittyminen (implantaatio) tapahtuu noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä.

Luonnollisesti alkavan raskauden edellytyksenä on miehen riittävä siittiötuotanto, yhdyntöjen onnistuminen, naisen normaali (ovulatorinen) kuukautiskierto, normaali kohtu ja vähintään yksi avoin munanjohdin. Vaikka kaikki nämä edellytykset täyttyisivät, on todettu, että raskauden todennäköisyys yhdessä kuukautiskierrossa on vain noin 25 prosenttia. Raskaaksi tuleminen vaatiikin usein raskausyrityksiä useammassa, kuin yhdessä kuukautiskierrossa. Yleinen ohje on yrittää raskautta säännöllisen seksielämän avulla vähintään vuoden ajan ennen tutkimuksiin hakeutumista.

Ehkäisyn lopettamisen jälkeen ensimmäisen vuoden aikana yli 80 prosenttia naisista tulee raskaaksi. Vielä toisenkin vuoden aikana raskaus alkaa noin puolella pareista, mutta kolmantena vuonna raskauden alkamisen todennäköisyys putoaa selvästi ollen noin 10 prosentilla.

 

Milloin on hedelmällinen aika kuukautiskierrossa?

Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu noin 12–14 päivää ennen kuukautisvuodon alkua. Kierron pituudella onkin suuri merkitys naisen hedelmälliseen aikaan, sillä munasolu pysyy hedelmöityskelpoisena vain noin 24 tuntia ovulaatiosta. Siittiöt puolestaan elävät naisen elimistössä noin 3–4 vuorokautta hedelmöityskykyisinä.

Kun on seurattu raskauden alkamista yhdyntöjen ajoittumisen suhteessa ovulaatioon, on havaittu, että raskaus voi alkaa jopa 5–6 päivää ennen ovulaatiota olleista yhdynnöistä.

 

Hedelmällistä ajankohtaa voi arvioida myös mahdollisista ovulaatiotuntemuksista tai kohdunkaulan liman muuttumisesta: ovulaatioaikaan lima on selvästi kirkasta ja huomattavan venyvää, mikä helpottaa siittiöiden pääsyä kohtuun.

Oheisesta taulukosta näet "hedelmöitysikkunasi" kierron pituuden mukaan.

Ovulaatiotesti (LH-testi) on yksi tapa tarkentaa ovulaatiohetki. Testillä ajoitetaan ovulaatiota edeltävää LH-hormonin erityspiikkiä (1–2 vuorokautta ennen ovulaatiota). On hyvä muistaa, että jos yhdyntä ajoitetaan vain odotellen positiivista ovulaatiotestiä, menetetään monta hyvää raskausyrityspäivää. Säännölliset yhdynnät parin päivän välein kuukautisten jälkeen onkin paras ohje raskautta yrittävälle parille.

Raskauden toteaminen

Raskaushormonia (hCG) alkaa erittyä heti alkion kiinnittymisen jälkeen. Kuukautisten jäädessä pois tai niiden ollessa poikkeavan niukat voi apteekin raskaustestin nykyisin tehdä varsin pian, sillä testien herkkyys on jo huomattavan hyvä. Useat testit voi tehdä jo paria päivää ennen kuukautisten alkamisen oletettua ajankohtaa tai viimeistään heti kuukautisten ollessa myöhässä. Testin voi tarvittaessa toistaa parin päivän tai viikon välein.

Mahdolliset ongelmatilanteet

Kuukautiset puuttuvat tai ovat ongelmalliset

  • Hakeudu lääkäriin perustutkimuksia varten, saat tarvittaessa lähetteen erikoistutkimuksiin.
  • Jos olet kaukana ihannepainostasi, tee päätös ja ryhdy toimenpiteisiin tavoitteellisesti. Painonhallintaan voit tutustua Terveyskylän Painonhallintatalon sivulla.

Yhdynnät eivät onnistu

Keskustelkaa asiasta puolison kanssa. Tilanteeseen voi tarvittaessa hakea ammattiapua ja tukea. On tärkeää huomioida, että yhdyntöjen onnistumattomuuteen voi vaikuttaa se, että yritetään raskautta. Jommallakummalla tai molemmilla voi olla raskaustoiveeseen ja raskauden alkamisen onnistumiseen liittyen stressiä ja pelkoa epäonnistumisesta. On myös tärkeää, että raskaustoive on molempien tahto, eikä sitä yritä vain kumppania miellyttääkseen. Tämän vuoksi pariskunnan välinen kommunikointi sekä parisuhteen ja seksielämän vaaliminen raskausyrityksenkin aikana on ensiarvoisen tärkeää.

Keskenmeno

Suurin osa keskenmenoista tapahtuu jo ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä eli ennen kuin nainen edes tietää olevansa raskaana. Hedelmöittyneistä munasoluista jopa 60 prosenttia johtaa tähän hyvin varhaiseen keskenmenoon (implantaatiohäiriö eli alkion kiinnittymisongelma kohtuun tai biokemiallinen raskaus). Kuukautisten poisjäämisen jälkeen keskeytyy vielä noin 15 prosenttia alkaneista raskauksista, valtaosa ensimmäisillä raskausviikoilla ennen raskausviikkoa 8.

Keskenmenoriski lisääntyy äidin ikääntyessä. Yli 40-vuotiaan naisen raskauksista keskeytyy jo yli puolet. Tähän ovat syynä kromosomaaliset poikkeamat kehittyvissä alkioissa.

Kuva: Hedelmöittymisestä lapsen syntymään

 

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli ongelma on naiseen liittyvä

Hakeudu lääkäriin tutkimuksia varten. Syy saatetaan pystyä hoitamaan. Syitä voivat olla esimerkiksi endometrioosi, emätinongelmat, tulehdukset, mieliala tai hormonit sekä perussairaudet ja niiden lääkitykset.

Mikäli ongelma on mieheen liittyvä

Hakeudu lääkäriin tutkimuksia varten. Syy saatetaan pystyä hoitamaan. Syitä voivat olla esimerkiksi perussairauksien lääkitykset, alkoholi, ylipaino, eturauhasen sairaudet, mieliala tai hormonit.

 

Kyllä

Päivitetty  2.11.2017