Endometrioosi ja hedelmällisyys

Moni endometrioosia sairastava nainen on huolissaan hedelmällisyydestään. Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi pahentaa endometrioosikipuja tuoden haasteita ja paineita myös spontaanin raskauden yrittämiseen.

​​​​​​

Munasarjassa kasvava endometrioosi voi heikentää munasarjojen toimintaa ja lyhentää naisen hedelmällistä aikaa. Endometrioosi saattaa aiheuttaa vatsaonteloon kiinnikkeitä, jotka vaikeuttavat munanjohdinten toimintaa. Lisäksi endometrioosilla voi olla haitallista vaikutusta kohdun limakalvon toimintaan. 

Kuitenkin suuri osa endometrioosia sairastavista naisista tulee raskaaksi ilman ongelmia. Mikäli kuukautiskiertoon liittyvät kivut pahenevat raskausyrityksen aikana tai naisen ikä alkaa lähestyä hedelmällisen ajan loppupäätä eli neljääkymmentä, kannattaa hedelmällisyyden selvittely kuitenkin aloittaa tavanomaista aikaisemmin, esimerkiksi puolen vuoden raskausyrityksen jälkeen. Jos tiedossa on vaikea endometrioosi, johon on suositeltu jatkuvaa hormonaalista lääkitystä tai endometrioosia on hoidettu kirurgisesti, kannattaa raskaussuunnitelmasta keskustella hoitavan gynekologin kanssa. 

Tarvittaessa lapsettomuushoidot toteutetaan samoin periaattein kuin muillakin potilailla. Jos viitettä vaikeasta endometrioosista ei ole, kivut ovat hallinnassa ja spontaanin raskauden todennäköisyyttä pidetään hyvänä, sitä voidaan usein jäädä odottelemaan. Ns. kevyissä hoidoissa tehostetaan ovulaatiota ja voidaan tehdä inseminaatio eli laboratoriokäsitellyn siemennesteen ruiskutus kohtuun. Mikäli raskautta on jo pidempään yritetty tai endometrioositilanne on vaikea, voidaan edetä suoraan koeputkihoitoon. 

Jos endometrioosiin liittyvät kivut ovat hankalat, voidaan endometrioosia hoitaa laparoskooppisesti tai hormonaalisesti myös ennen lapsettomuushoitojen aloitusta tai hoitojen välillä. Vatsakalvon endometrioosin kirurgisen hoidon ajatellaan jonkin verran parantavan raskauden alkamisen todennäköisyyttä, mutta munasarjan endometrioosin leikkaaminen helposti vaurioittaa myös tervettä munasarjakudosta, minkä vuoksi leikkaushoito edellyttää tarkkaa harkintaa. Pelkän diagnostiikan vuoksi laparoskopia lapsettomuushoitoja edeltävästi on harvoin tarpeen, koska kliininen tutkimus ultraäänikuvantamisineen useimmiten antaa riittävästi informaatiota. 

Raskauden viipyminen voi tuntua hyvin raskaalta ja toivottomaltakin. Omaan hedelmällisyyteensä pystyy kuitenkin vaikuttamaan vain rajallisesti. On hyvä pyrkiä normaalipainoon ja terveellisiin elintapoihin ja tiedostaa, että raskaaksi tulemisen vaikeudet lisääntyvät iän myötä, endometrioosipotilailla usein jo muita naisia varhaisemmin. Silti on hyvä tietää, että suurin osa lapsettomuustutkimuksiin hakeutuvista pareista lopulta saa toivomansa lapsen. ​

Endometrioosipotilaan raskaus

Endometrioosipotilaan raskaus etenee yleensä ongelmattomasti eikä lisäseurantaa raskauden aikana endometrioositaudin vuoksi tarvita. Myös endometrioosioireet ovat usein raskauden aikana lievempinä. Synnytystavan valintaan endometrioosi ei vaikuta. Synnytyksen jälkeen imetys suojaa endometrioosin uusiutumiselta, mutta viimeistään imetyksen loputtua on tärkeää muistaa aloittaa hormonaalinen hoito endometrioosioireiden kurissapitämiseksi. Edellinen sivuOsion etusivulle

 
 

Kyllä

Päivitetty  10.6.2019