Ammatinvalinta ja diabetes

Useimmat ammatit sopivat diabetesta sairastavalle.  Ammattia valittaessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että diabeteksen hoito sopii yhteen työtehtävien kanssa.

Ammatin ja koulutuksen valinta on jokaisen henkilökohtainen ratkaisu. Eniten valintaan vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet ja oma kiinnostus.

Tulevaa ammattiaan miettiessä on hyvä ottaa huomioon, miten diabeteksen hoito sopii yhteen arjen työtehtävien kanssa. Työpäivän aikana on oltava mahdollisuus yksilöllisen tarpeen mukaan verensokerin mittaamiseen, insuliinin annosteluun, välipaloihin ja ruokailuun.

Koko työuraa ajatellen kannattaa käyttää kykyjään ja tarmoaan kouluttautumiseen. Siten saa parhaat mahdollisuudet itselleen mielekkäisiin työtehtäviin, joissa pystyy myös hoitamaan diabetestaan.

Ammatinvalintaan voi kysyä neuvoja oppilaitosten terveydenhuollosta, opinto-ohjaajilta tai työvoimatoimiston ammatinvalinnanohjaajilta.

Ammattiin kouluttautumista suunnittelevan on hyvä selvittää tutkinnon terveysvaatimukset ja ammattiin liittyvät ajokorttivaatimukset oppilaitoksesta ennen opintoihin hakeutumista.

Netistä löytyy myös monipuolinen tietokanta satojen ammattien tehtävänkuvauksista ja vaatimuksista.

Diabetes työelämässä

Vuonna 2021 julkaistu Diabetesliiton lääkärineuvoston opas Diabetes työelämässä kokoaa yhteen olennaista tietoa koskien diabetesta sairastavien ammatinvalintaa ja työelämää.

Päivitetty  23.8.2023

Kyllä