Usein kysyttyä ajokortista ja diabeteksesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä diabeteksesta ja ajokortista

​​Tarvitseeko diabetesta sairastava lääkärinlausunnon mopokorttia varten?

Diabetesta sairastava tarvitsee mopokorttia varten lääkärin ajoterveyslausunnon. Omavakuutus tai nuorison terveystodistus ei riitä. Ajokorttitodistuksen saa joko koululääkäriltä, terveyskeskuslääkäriltä tai diabetesta hoitavalta lääkäriltä, jos diabeteksen tilanne tai muu terveydentila ei aseta mitään estettä ajokortin saamiselle. Mopokorttia varten pitää ajokorttiluokan R1 terveysvaatimukset täyttyä.

Miten ajoterveyttä seurataan?

Diabetesta sairastavan ajoterveyttä seurataan normaali lääkärinkäyntien yhteydessä. Ajoterveyden tarkastusväli on henkilöauton kuljettajilla 1–5 vuotta (R1 ajolupa) ja raskaassa ja ammattiliikenteessä 1–3 vuotta (R2 ajolupa) riippuen diabeteksen hoidosta, sokeritasapainosta ja diabetekseen liittyvistä mahdollista muista sairauksista. Lääkäri kirjaa terveysedellytysten täyttymisen potilasasiakirjoihin. Erillistä lausuntoa ei pääsääntöisesti tarvita ellei lääkäri tai poliisi ole määrännyt aikaistettua lääkärintarkastusta.

Uusi lääkärinlausunto tarvitaan, kun uudistetaan ryhmän 1 ajokorttiahenkilön täytettyä 70 vuotta tai uudistetaan määräaikaista ryhmän 2 ajokorttia henkilön täytettyä 45 vuotta.

Voiko diabetesta sairastava toimia ammattiautoilijana?

Diabetesta sairastava voi toimia ammattiautoilijana, mutta ryhmän 2 ajoterveysvaatimukset ovat tiukat ja niiden täyttymistä seurataan säännöllisesti 1-3 vuoden välein vastaanotolla.

Ryhmän 2 ajokortti pitää uusia ja toimittaa lääkärinlausunto ajokortin päättyessä 45 vuotta täyttettäessä ja sitten viiden vuoden välein.

ajokortti; Diabetes

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021