Jalkojen omahoito diabeteksessa

Säännöllinen jalkojen tarkastaminen ja omahoito ehkäisevät jalkaongelmien syntyä diabeteksessa.

Diabeteksen hyvään omahoitoon kuuluu jalkojen omahoito. Siihen kuuluvat:

  • jalkojen päivittäinen tarkastamisen
  • jalkojen päivittäinen pesu
  • jalkojen rasvaus
  • jalkajumppa
  • pikkuvaivojen kuten hiertymien, rakkojen ja haavojen hoitotaidot
  • sopivat jalkineet ja sukat

Kun pienet jaloissa esiintyvät vaivat ja vauriot havaitaan riittävän varhaisessa vaiheessa, voidaan välttyä vakavimmilta jalkaongelmilta.

Katso video jalkojen tarkkailusta ja omahoidosta:

Pieniinkin hiertymiin ja haavaumiin kannattaa suhtautua vakavasti. Haavan omahoito tulee aloittaa viivyttelemättä. Poikkeavien löydösten (ihorikko, haava, kynnen ympäristön punoitus, kipu, turvotus, punoitus) ilmaantuessa jalkaa ei saa rasittaa. Jos paraneminen ei omahoidosta huolimatta etene, on otettava yhteys sovittuun hoitopaikkaan muutaman päivän kuluessa.

Haitarin otsikkotaso2
Tarkista jalkasi päivittäin itse

Tarkista jalkapöydät, jalkapohjat ja varpaiden välit. Tarkkaile ihon kuntoa, väriä ja lämpötilaa. Kiinnitä erityisesti huomiota ihorikkoihin sekä kynsiongelmiin. Jalkojen tutkimiseen voit käyttää apuna peiliä. Tarkista kengät sisältä käsin. Kengissä ei saa tuntua teräviä saumoja ja pohjallisten tulee olla ehjät.

Päivittäinen jalkojen tarkistus on erityisen tärkeää etenkin niillä henkilöillä, joilla on todettu tunnon heikentymistä.

Pese jalat joka päivä

Vesipesu on usein riittävä. Veden tulee olla kehon lämpöistä. Kuivaa varvasvälit huolellisesti aina pesun jälkeen pehmeällä pyyhkeellä, etteivät varvasvälit rikkoudu.

 Suihkuta jalat kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa varvasvälit huolellisesti. 
 
Rasvaa jalat rasvaisella perusvoiteella päivittäin

Rasvaa jalat päivittäin.Varpaiden välejä ei rasvata, etteivät varvasvälit haudu. Säännöllinen rasvaus estää ihon kuivumista sekä osaltaan kovettumien ja halkeamien syntyä. Kovettumamuodostusta ei tule itse poistaa hiekkapaperilla tai teräaseella.

Lyhennä kynnet oikein

Kynsien lyhentämisessä voi käyttää kynsileikkuria.Kynsi on sopivan mittainen, kun kynnen kärki tuntuu varpaan päästä painettaessa. Kynnen terävät kulmat voi hioa varovasti kynsiviilalle.

Älä kulje avojaloin

Paljain jaloin kulkemista tulee välttää niin sisällä kuin ulkonakin. Paljain jaloin kävely altistaa ihon rikkoutumiselle. Mikäli jaloissa on todettu hermomuutoksia, suositellaan sisäjalkineita.

Jumppaa jalkojasi

Jalkavoimistelu tukee jalkaterän ja varpaiden lihasten sekä nivelten toimintoja. Oikeanlaisilla harjoitteilla voidaan ehkäistä ja korjata alaraajojen virheasentoja. Harjoiteohjelmat laaditaan aina yksilöllisesti. Yksinkertaiset liikkeet kuten esimerkiksi nilkan ojennus ja koukistus vähentävät turvotusta ja sopivat lähes jokaiselle.

jalkojenhoito; jalat; omahoito; diabeteksen hoito

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021