Muita käsiongelmia diabeteksessa

Jännepaksuuntumat ja nivelten alentunut liikkuvuus ovat yleisiä pitkään sairastetussa diabeteksessa.

Sormien koukistajajännetuppien paksuuntuminen voi aiheuttaa sen, että jänne ei sormea liikutettaessa liiku vapaasti jännetupessaan. Sormea koukistaessa tai ojentaessa voi kuulua selvä napsahdus. Tätä nimitetään napsusormeksi. Sormi voi myös jäädä lukkoon koukkuasentoon, ja sen saa suoraksi vain toisella kädellä suoristamalla. Kyseisen jänteen kohdalla voidaan usein tuntea pieni kyhmy. Hoidoksi voidaan laittaa paikallinen kortisonipistos. Usein tarvitaan jänteen puhdistusleikkausta.

Kämmenen kalvokutistumassa ihonalainen kämmenkalvo paksuuntuu ja jäykistyy. Kämmenen alueella tuntuu ryynimäisiä kyhmyjä ja narumaisia juosteita. Yksi tai useampi sormi saattaa jäykistyä, niin että sormien ojentaminen vaikeutuu. Tilannetta nimitetään ammattikielessä Duputren kontraktuuraksi. Vaikeassa tilanteessa tarvitaan leikkausta.

Sormien pikkunivelten alentunut liikkuvuus ja sormien ojennusvajaus on tavallista pitkään diabetesta sairastaneilla. Syynä on sormien ihon ja nivelkapseleiden paksuneminen ja jäykistyminen. Itse nivelissä ei ole vikaa ja onkin tärkeää erottaa ilmiö tulehduksellisista nivelsairauksista.

Päivitetty  26.4.2022

Kyllä